Basta je istakao dobru saradnju Ministarstva privrede i Delegacije EU u Srbiji i zahvalio se na podršci koju EU pruža Ministarstvu privrede kroz različite programe i projekte

Ministar privrede Rade Basta i ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre sastali su se danas kako bi razgovarali o dosadašnjoj saradnji u oblasti privrede, napretku Srbije na evropskom putu i finansijskoj podršci malim i srednjim preduzećima.

Basta je istakao dobru saradnju Ministarstva privrede i Delegacije EU u Srbiji i zahvalio se na podršci koju EU pruža Ministarstvu privrede kroz različite programe i projekte.

- EU je prvi i najveći privredni partner Srbije, a kompanije iz EU najveći investitori u našoj zemlji. Mi smo izabrali naš put, a to je EVROPSKI PUT - naveo je Basta.

Sagovornici su se saglasili da su prioritetne teme od zajedničkog interesa bliža saradnja i podrška Delegacije EU Ministarstvu privrede u nekoliko ključnih oblasti: sprovođenje reformi upravljanja privrednim subjektima u državnom vlasništvu, podrška sektoru malih i srednjih preduzeća i razvoj ženskog preduzetništva.

Ambasador Evropske unije Emanuel Žiofre izjavio je da njihovi projekti doprinose ekspanziji srpske privrede kroz podsticanje otvaranja novih radnih mesta i inovacija, kao i kroz podršku reformi zakonodavstva.

- Ponosan sam što EU pruža tehničku i finansijsku podršku hiljadama malih i srednjih preduzeća u cilju povećanja njihove poslovne efikasnosti i konkurentnosti, uz istovremeno smanjivanje uticaja na životnu sredinu i unapređenje bezbednosti na radu. Mala preduzeća su okosnica srpske privrede i uz našu kontinuiranu podršku vode Srbiju ka ostvarenju njenog ogromnog potencijala rasta - poručio je Žiofre.

Dosadašnja saradnja sa Ministarstvom privrede je odlična, dodao je Žiofre.

- Nadam se da će naši zajednički napori nastaviti da vode Srbiju na putu stabilnog i održivog ekonomskog rasta. Nastavljamo da nudimo sredstva za finansiranje opreme za preduzeća, tako da svi koji rukovode preduzećima treba da imaju to u vidu, a povrh toga smo u svetlu energetske krize upravo izdvojili 165 miliona evra za Srbiju. Konkretno, manja i ranjivija preduzeća će ovim sredstvima moći da ublaže efekte rasta cena energenata - naveo je Žiofre.

Ministarstvo privrede spremno je da nastavi saradnju sa EU na programu „Srbija i EU – Oprema za privredu“, dodao je Basta.

- Ministarstvo privrede će kroz ovaj program nastaviti aktivno da podržava mala i srednja preduzeća, sa naglaskom na digitalizaciju i zelenu tranziciju - zaključio je Basta.

Autor: redportal.rs

#Emanuel Žiofre

#Ministar BASTA

#ambasador EU u Srbiji

#ministrstvo privrede