Čak dva velika praznika, jedan verski a drugi državni, padaju u subotu i ne prenose se na ponedeljak.

Bliže se novogodišnji praznici koji će "otvoriti“ sezonu praznika za narednu, 2023. godinu, za većinu građana Srbije.

Veliki broj ljudi, koji to mogu da priušte, spojiće novogodišnje neradne dane sa Božićem i tako imati celu nedelju slobodnu za putovanja i mini-odmor jer se 2. i 3. januara (ponedeljak i utorak) neće raditi zbog toga što 1. pada u nedelju.

Ipak, 2023. godine biće nešto malo manje neradnih dana jer nekoliko praznika pada u subotu, što znači da na neki način "otpadaju“, za razliku od toga kada je praznik nedeljom pa se "prenosi“ na ponedeljak (kao sada za Novu godinu).

Ovo je detaljan raspored svih praznika, i državnih i verskih (za pravoslavce), u narednoj godini.

Posle 2. i 3. januara (dva neradna dana), dolazi Božić 7. januara, ali pada u subotu, kada većina ljudi ionako ne radi.

Sledeći praznik je Dan državnosti (Sretenje), zbog čijeg će proslavljanja biti neradni 15. i 16 februar (sreda i četvrtak).

Uskrs i 1. maj blizu, posle velika pauza

Posle Sretenja imaćemo Uskrs, koji 2023. godine pada 16. aprila (uvek je nedelja), a neradni dani su od Velikog petka, 14. aprila zaključno sa ponedeljkom, 17. aprilom (drugi dan Uskrsa).

Naredni neradni praznik će doći za otprilike dve nedelje, a to će biti Međunarodni praznik rada. Zbog njega, neće se raditi dva dana, jer pada u ponedeljak (1. maja), a slavi se dva dana, i u utorak 2. maja.

Posle 1. maja, sledeći praznik je tek u novembru, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, koji se obeležava 11. novembra. Međutim, ovaj praznik 2023. godine pada u subotu.

Pripadnici različitih verskih zajednica imaju pravo na slobodne dane za svoje praznikeKada se sve sračuna, u 2023. godini imaćemo ukupno osam neradnih dana, jer dva praznika padaju u subotu i ne prenose se na radne dane kao što je slučaj kada "ležu“ u nedelju. To su Božić i Dan primirja.

Svi građani koji slave porodičnu slavu imaju po zakonu i taj slobodan dan, pa se broj neradnih dana u 2023. povećava na devet (osim ako slava pada za vikend).

Inače, pripadnici različitih verskih zajednica imaju pravo na slobodan dan kad god njihova verska zajednica obeležava neki praznik.

pročitajte još

SUDAR U CENTRU BEOGRADA

Autor: Pink.rs

#kalendar

#neradni dani