Najveći rast u Gračanici

U 3 srpska porodilišta na Kosovu i Metohiji, u Gračanici, Kosovskom Pomoravlju i na severu pokrajine, do 15. decembra rođeno je 911 beba, što je već oko 100 beba više u odnosu na prethodnu godinu.

U porodilištu u Gračanici rođeno je 287 beba što je u odnosu na prošlogodišnjih 217 veoma značajno za ovu ustanovu ističe načelnik Ginekološko-akušerske klinike u ovom mestu prof. dr Nenad Šulović u izjavi za RTV.

- Znam da je u odnosu na veće ustanove u Beogradu, Nišu i Novom Sadu ovo zanemarljiv broj i da je njihova statistika mnogo veća, ali mi smo ponosni na ovaj broj 287. Imamo još oko 15 dana do kraja ove godine iako se ovakav trend nastavi da jedanput dnevno imamo jedan ili dva porođaja stići ćemo i broj 300, što je predivno za nas. U 2021. godini smo imali oko 217 porođaja, dakle ove skoro za trećinu više što je statistički za nas veoma veliki broj - navodi dr Šulović.

Godina na izmaku bila je veoma izazovna te je posebno značajna bila pomoć kolega u centralnoj Srbiji naglašava dr Šulović.

- Komplikovanije slučajeve, partalni i postoperativni tok uputimo prema Nišu i oni su uvek bili blagonakloni prema nama tako da se i njima zahvaljujem u isto vreme - dodaje dr Šulović.

U porodilištu u Pasjanu u Kosovskom Pomoravlju u 2022. godini rođene su 142 bebe. U Kosovskoj Mitrovici u odnosu na prošlogodišnje 424 bebe dolazi cifra od 482 i to 262 dečaka i 220 devojčica.

Autor: RTV / redportal.rs

#Kosovo i Metohija