Sprema se uredba koja će propisati obavezu korišćenja recikliranog materijala prilikom gradnje puta

Izmenama Zakona o planiranju i izgradnji biće uvedeno da investitori više neće moći da dobiju upotrebnu dozvolu ukoliko ne postoji dokaz o tretmanu građevinskog otpada, a biće uvedena i obaveza da se, kada god je moguće, koristi reciklirani građevinski materijal, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

- Svi objekti veći od 10.000 kvadrata i svi javni objekti moraće da imaju sertifikat zelene gradnje - rekao je Vesić za današnje Večernje novosti.

Prema njegovim rečima, sa Ministarstvom zaštite životne sredine sprema se uredba koja će propisati obavezu korišćenja recikliranog materijala prilikom gradnje puta, kao i podsticaje za zelenu gradnju.

Naglasio je da će reciklirane materijale morati da koriste veliki investitori i da oni tako dobijaju tržište.

- Oni koji imaju sertifikat zelene gradnje, imaće 10 odsto manje doprinose za gradnju. Uvodimo energetske pasoše koje će morati da ima svaka nova zgrada, dok će za starije postojati rok u kome će lokalne samouprave morati da urade elaborati - rekao je Vesić i dodao da će rok biti 10 godina.

Naveo je i da će investitori pre prijave radova morati da imaju polisu osiguranja od štete trećih lica.

Na pitanje kada se može očekivati da deonicom Preljina-Požega krene saobraćaj, Vesić je rekao da je realno očekivati, a i izvođači su obećali, da taj rok bude krajem sledeće godine.

Govoreći o rekonstrukciji železničkog saobraćaja, najavio je da će u narednih mesec dana sa Evropskom unijom biti ugovorena rekonstrukcija pruge Beograd - Niš.

Ministar Vesić je naveo i da se kroz projekat Čista Srbija ulaže 3,5 milijardi evra u postrojenja za tretman otpadnih voda i kanalizacionu mrežu i da se ovi radovi izvode u 65 opština.

- Pokrivamo više od dva miliona ljudi kanalizacionom mrežom i postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda - rekao je Vesić.

Autor: Tanjug

#Goran Vesić

#Zakon o planiranju i izgradnji