Očuvanje slobode i negovanje tradicije i kulture sećanja duboko su utkani u bića jevrejskog i srpskog naroda, čija je bratska povezanost posvedočena nebrojeno puta u istoriji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas čestitku rabinu Isaku Asielu i svim pripadnicima Jevrejske zajednice u Srbiji, povodom velikog jevrejskog praznika Hanuke.

- Očuvanje slobode i negovanje tradicije i kulture sećanja duboko su utkani u bića jevrejskog i srpskog naroda, čija je bratska povezanost posvedočena nebrojeno puta u istoriji. Ta povezanost karakterisala je naše odnose i u periodima opšteg napretka, ali je bivala najsnažnije izražena naročito u vremenima zajedničkih stradanja u 20. veku. Želim Vam da i u ovim prazničnim danima sećanje na časnu prošlost naših predaka bude nadahnuće da odlučno istupimo pred svim izazovima, pružajući, kao i uvek u istoriji, dostojan i pravedan odgovor u duhu zajedništva, uvažavanja i pravičnosti - napisao je predsednik Vučić u čestitci.

Hanuka (osvećenje) je takođe poznat i kao Festival svetla. Taj praznik se obeležava zokom osam noći koje započinju 25. kisleva po jevrejskom kalendaru, a ovi dani po gregorijanskom kalendaru mogu pasti od kraja novembra do kraja decembra, kao što je slučaj ove godine kada se Hanuka obeležava od 18. do 26. decembra.

Autor: Tanjug

#Isak Asiel

#aleksandar vučić

#jevrejska zajednica