Zadatak prevoženja humanitarne pomoći poveren je te 1988. godine sedmočlanoj posadi koja je tragično stradala prilikom izvršenja zadatka

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i ambasador Jermenije Ašot Hovakimijan položili su vence na spomenik Hačkar na Bulevaru Mihajla Pupina povodom sećanja na srpske vazduhoplovce koji su u Jermeniji pre 34 godine poginuli prilikom dostavljanja pomoći postradalima od zemljotresa u toj zemlji.

Zadatak prevoženja humanitarne pomoći poveren je te 1988. godine sedmočlanoj posadi, koja je na današnji dan doživela udes prilikom pada aviona Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva.

- Sa velikim poštovanjem se sećamo srpskih pilota i ukazujemo na neprolazne ljudske vrednosti, empatiju, humanost i požrtvovanje. Naša zemlja, a i mi u Novom Sadu, uvek ćemo pamtiti te plemenite ljude. Jedan od simbola sećanja na njih je i ovaj spomenik - Hačkar, koji je u naš grad stigao kao znak neraskidive veze jermenskog sa srpskim narodom. Svih ovih godina, gradili smo čvrste veze sa Jermenijom, tako da smo i danas veliki prijatelji. S obzirom na činjenicu da dva naroda vekovima imaju zajedničku istoriju obojenu prijateljstvom, na tim temeljima nastavićemo da gradimo dobre odnose i u budućnosti - rekao je Đurić.

Autor: Tanjug

#Ašot Hovakimijan

#Miloš Đurić

#ambasador Jermenije