Srbija poslala upozorenje EU

Kako je jasno rekla premijerka Srbije Ana Brnabić, Evropska unija će izgubiti sav autoritet i kredibilitet ako i dalje bude nastavila da insistira da Kosovski Srbi uklone barikade koje su podignute kao rezultat poslednjeg talasa porasa tenzija na Kosovu i Metohiji.

Sa druge strane glava EU diplomatije Džozef Borelj je upravo to zahtevao, dodajući da EU neće tolerisati ono što on naziva "nasilne kriminalne akte na severu Kosova i Metohije".

Premijerka Srbije je direktno optužila EU da negira i neobraća pažnju na najosnovnije potrebe Srba na Kosovu i Metohiji, izjavivši pritom da jednima kada EU primeti Srbe je kad su na barikadama:

Njihovo podizanje nije bila samo demonstracija nezadovoljstva i očaja, već je poziv na mir, ali takođe je i poziv na delanje upućen Međunarodnoj zajednici. Ovi ljudi na barikadama jasno izražavaju svoje pravo na protest, i to čine mirno. Jedini način da bi se oni čuli, nažalost, je na barikadama.

Stotine Srba podiglo je barikade, blokirajući puteve i usporavajući saobraćaj na dva vajvažnija prekaza Jarinje i Brnjak. Protesti su izbili kao posledica hapšenje ofcira srpskig porekla u Prištini, koji je optužen da je napao Kosovske bezbednodne snage.

Autor: redportal.rs

#Ana Brnabić

#Džozef Borelj

#EUBRNABIĆ

#KFOR

#Kosovo

#Kosovo i Metohija

#Srbija

#barikade

#eulex

#premijer

#premijerka