Predsednik istakao da je Srbija nezavisna zemlja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je po dolasku na Samit lidera EU Zapadni Balkan u Tirani, da prisustvuje ovom skupu ne samo zbog prijateljstva sa Albanijom već i zbog toga što, kako je rekao, uvek bolje biti za stolom, kada se vode razgovori jer kada niste za stolom onda ste obično na meniju, a onda to svi jedva dočekaju.

- Ovo je dobra prilika da čuvamo interese Srbije - poručio je Vučić.

Vučić je rekao da je nakon konsultacija na državnom nivou odlučio da ipak doće na Samit u Tirani jer će na taj način Srbija imati šanse da kaže šta misli o pregovorima sa Prištinom i o pregovorima o pristupu EU.

Predsednik je to izjavio uoči Samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana odgovarajući na pitanje novinara "zašto je na kraju ipak došao, iako je prvo najavljivao da neće doći".

- Bilo je više razloga zbog kojih smo se dvoumili da dođemo. Neka su se ticala Kosova i Metohije, a neka su vezana za dijalog sa EU. Nakon konsultacija sa državnim organima je odlučeno da ipak dođemo jer smatramo da ćemo tako imati šansu da nešto kažemo o tome šta mislimo o dijalogu i pregovorima sa EU - rekao je Vučić.

Vučić, je dodao da Srbija ostajemo posvećena evropskom putu i pregovorima sa EU, ali da u isto vreme mora da zaštiti i sopstvene interese.

Kako je naveo u Tiranu je došao da saslušam političare iz EU i regiona, ali i da im kaže šta misli, jer je važno je da Srbija dobije podršku za rešavanje energetskih pitanja. Ističe i da je rešavanje telekomunikacijskih pitanja i rominga važno za Srbiju.

Na pitanje novinara austrijske televizije da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji Vučić odgovara da je Srbija nezavisna zemlja i da zna koje su naše obaveze prema EU i šta EU očekuje kad su sankcije u pitanju, ali i da Srbija svoj primer sa pitanjem teritorijalnog integriteta i da je bila napadnuta 1999. godine.

Na konstataciju novinara da je Srbija previše bliska Rusiji Vučić odgovara da je Srbija nezavisna zemlja.

- Lako je izneti lažne i fabrikova optužbe protiv Srbije. Samo da vam kažem, ja verujem da ste svi pročitali, pre 9-10 meseci da će Srbija po nalogu Rusije napasti zemlje u regionu kako bi izazvala dodatne nesigurnosti i nestabilnost u regionu. A mi smo sve to osporili, ne samo rečima već i našim postupcima. Ali na kraju istina izađe na videlo, a to je da je Srbija nezavisna zemlja, na evropskom putu i tamo će i ostati - zaključio je Vučić.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Vučić