Ona je ukazala da je sada Kurti dodatno uradio nešto što je potpuno suprotno Briselskom sporazumu

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da je izjava portparola visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Petra Stana o imenovanju Nenada Rašića za ministra u prištinskoj vladi, bez saglasnosti srpske zajednice, sramotna posebno imajući u vidu šta se sve tokom ove godine dešavalo na KiM i koja prava je administracija Aljbina Kurtija oduzela Srbima.

- Nakon svega toga imate i ovu, još jednu kap u toj, prepunoj čaši koja se prelila još januara 2022. godine kada je prvi put Aljbin Kurti uskratio pravo glasa Srbima na Kosovu i Metohiji - rekla je Ana Brnabićeva.

Ona je ukazala da je sada Kurti dodatno uradio nešto što je potpuno suprotno Briselskom sporazumu, kao i demokratskim vrednostima i principima, a da na to usledi jedna tako blaga izjava u kojoj se ponovo pozivaju dve strane, predstavlja nedostatak osnovnih evropskih vrednosti.

- Ja ne vidim gde je tu vladavina prava i gde su demokratske vrednosti. Gde je volja naroda? Šta se desilo sa evropskim vrednostima? To je ono što meni nije jasno i mislim da je katastrofalna izjava i čitav stav prema ovom problemu - ocenila je Brnabićeva.

Ona je ukazala i da se u jednom trenutku mora reći kako stvari stoje.

- Nama je Evropska unija najvažniji partner ali ja molim EU da se drži principa koje sami propagiraju. A to je valjda demokratija i vladavina prava, što u ovom trenutku ja ne vidim - poručila je premijerka.

Ona je dodala da su odluke onih koji zarad malo svoje vlasti žele da uđu u vladu Aljbina Kurtija, a dobili su manje od jedan odsto glasova na izborima i sve najbolje govore o njemu, u najmanju ruku nedolične.

Podsetila je da Kurti već 10 godina odbija da osnuje Zajednicu srpskih opština i kako je rekla, bukvalno vrši teror nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.

Autor: Tanjug

#Ana Brnabić

#aljbin kurti

#evropske vrednosti

#izjava

#peter stano