On je ocenio da se visoko na listi njegovih prioriteta nalazi maltretiranje i obespravlјivanje Srba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da je Aljbin Kurti u pravu kada kaže da dijalog nije njegov ni prvi, ni drugi prioritet, jer je njemu, kako je rekao, prioritet izazivanje tenzija, kriza i eskalacija situacije, ne samo na severu Kosova i Metohije, već i na području čitavog Zapadnog Balkana.

- Čitavom svetu je kristalno jasno da umesto razgovora za rešavanje svih otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, Kurti želi sukobe i nemire, jer to je njegova jedina politika - naveo je Petković u saopštenju.

On je ocenio da je to nesumnjivo prvi Kurtijev prioritet, a da se visoko na listi njegovih prioriteta nalazi maltretiranje i obespravlјivanje Srba, ukidanje njihovih osnovnih lјudskih i građanskih prava, kao i brutalno kršenje svih sporazuma i dogovora postignutih u Briselu.

- U to svakako spada i odbijanje da posle 10 godina formira Zajednicu srpskih opština kojom se garantuju kolektivna prava Srba na Kosovu i Metohiji, dok istovremeno posvećeno krši sve ostale dogovore postignute pod pokrovitelјstvom Evropske unije - ukazao je Petković.

On je istakao da Briselski sporazum nije švedski sto sa koga Kurti može da uzme šta mu odgovara, već je neophodno da potpisane sporazume mora da poštuje, a sam temelј Briselskog sporazuma je, kako je rekao, upravo Zajednica srpskih opština.

- Na to se Priština obavezala i tokom poslednje runde pregovora u Briselu, prihvatajući da svi prethodni sporazumi moraju da budu implementirani - ukazao je Petković.

Kurti je ranije danas rekao da dijalog nije među njegova tri prioriteta i da ima zamenika koji se bavi evropskim integracijama, razvojem i dijalogom.

Autor: Tanjug

#Petar Petković

#aljbin kurti

#briselski sporazum

#lista prioriteta