Briselski sporazum je potpisan 2013. godine, on mora da se sprovede i ne može se prenositi na neke druge sporazume

Ona je to izjavila komentarišući navodne predloge međunarodne zajednice, prenete u pojedinim medijima, o deeskalaciji situacije na severu KiM, među kojima se ističe zahtev da se o osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom, čije je formiranje već predviđeno Briselskim sporazumom, razgovara u okviru francusko-nemačkog plana za rešenje kosovskog pitanja.

Premijerka je istakla da je Briselski sporazum prvi sporazum o normalizaciji i da on mora da se implementira.

- On je već dogovoren, on je već potpisan i njegova implementaciju garantuje Evropska unija. Ne možete da kažete ''Beograd je ispunio sve dogovore iz Briselskog sporazuma, a to što Priština nije ispunila, pa šta da se radi'', to nije fer - istakla je premijerka.

Kako kaže, ovde je na liniji čitav kredibilitet EU.

- Potpis visokog predstavnika EU je na tom dokumentu, ja ne znam kako možemo uopšte da razgovaramo o takvim stvarima i nadam se da je to lažna vest ili poluinformacija, zato što ne bi imala nikakvog smisla - ocenila je Brnabićeva.

Premijerka kaže da nije upoznata sa navodima albanskih medija da je dogovor o deeskalaciji na severu KiM već postignut, te da će u petak biti obelodanjen.

Na pitanje da li ima prostora za dijalog u ovim okolnostima, Brnabićeva odgovara da ga ne vidi.

- Nisam optimista, ne znam kakav bi dodatni dogovor mogao da bude postignut, s obzirom na to da je Priština prekršila sve dogovore koji su ranije bili postignuti i da mi tražimo samo poštovanje tih potpisanih sprazuma. Znam da predsednik Vučić daje sve od sebe, znam i da je u stalnoj komunikaciji sa Srbima sa KiM i da pokušava da nađe neko rešenje koje bi opet dalje osiguralo mir i stabilnost na našim prostorima - istakla je premijerka.

Autor: Novosti.rs

#ana branabic

#briselski sporazum