Građani Srbije prepoznaju značaj korišćenja energije iz obnovljivih izvora, između ostalog i kroz postavljanje solarnih panela

Povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije u energetskom miksu Srbije je neminovno kako bismo brže napredovali u energetskoj tranziciji, dostigli karbonsku neutralnost, viši stepen zaštite životne sredine i energetske efikasnosti, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetika Dubravka Ðedović.

Ona je na konferenciji Norveško-srpsko partnerstvo za obnovljive izvore energije održanoj pod pokroviteljstvom ambasade Norveške, a u zajedničkoj organizaciji sa ambasadama Danske, Finske i Švedske, istakla da građani Srbije takođe prepoznaju značaj korišćenja energije iz obnovljivih izvora, između ostalog i kroz postavljanje solarnih panela, saopštile su ambasade ovih nordijskih zemalja.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave, domaćih kompanija, akademske zajednice, kao i ambasadori Danske Suzan Šajn, Finske Kimo Lahdevirta i Norveške Jern Eugen Jelstad i predstavnica švedske ambasade Karin MekDonald.

Otvarajući konferenciju, ambasador Norveške Jelstad je istakao da je njegova zemlja bogata izvorima energije, ali da i pored toga, postoji jaka svest da oni neće večno trajati zbog čega je potrebno da što više koristimo obnovljive izvore energije.

- Zato smo naše napore usmerili na savremena rešenja energetskog sistema i prelazak na obnovljive izvore koji utiču na energetski sistem u celini. Savremene tehnologije omogućavaju da se električna energija proizvedena iz solarne energije i energije vetra troši u periodima tokom dana kada vam je zaista potrebna - rekao je on.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Dodao je da se konferencija i organizuje kako bi se nordijska iskustva, znanja i praksa podelili sa Srbijom.

Ambasador Finske Kimo Lahdevirta je ukazao da je zelena tranzicija odlična prilika za nove investicije, otvaranje novih radnih mesta i jačanje lokalnog tržišta i biznisa oko njega.

Prema njegovim rečima, to je i put ka većoj produktivnosti, efikasnosti i manjoj upotrebi resursa, odnosno zdravijoj životnoj sredini.

Dodao je da će zbog toga fokus konferencije koje nordijske ambasade organizuju u februaru naredne godine, pod pokroviteljstvom Švedske i Finske, biti održiva rešenja za odlaganje i reciklažu otpada, a potom zelena industrija i održivo poslovanje.

Autor: Tanjug

#Dubravka Đedović

#Jern Eugen Jelstad

#Karin MekDonald

#Kimo Lahdevirta

#Norveško-srpsko partnerstvo za obnovljive izvore energije

#Suzan Šajn