Naglasila je da je još strašnije što usporava cela evropska ekonomija od koje mi zavisimo

Glavna i odgovorna urednica mesečnika Ekonometar i magazina Biznis, Radojka Nikolić, izjavila je danas da je u trećem kvartalu rast BDP-a u Srbiji usporio na 1,1 odsto i da do kraja godine neće preći tri procenta.

- Naš BDP se usporava. Sutra će Narodna banka Srbije objaviti kolika je inflacija, ali već su objavili preliminarnu računicu da je u trećem kvartalu rast BDP-a pao na 1,1 odsto, a u prvoj polovini godine smo imali 4,1 odsto. Ostaje poslednji kvartal, koji bude malo bolji, ali mi ovu godinu nećemo završiti iznad tri odsto rasta - rekla je Nikolićeva za TV K1.

Video: Tanjug/NZ

Naglasila je da je još strašnije što usporava cela evropska ekonomija od koje mi zavisimo.

- Ove godine EU će imatio oko tri odsto rasta, ali za sledeću godinu se najavljuje rast od 0,3 odsto - rekla je Nikolićeva.

Dodala je da je najveći problem ove godine rusko-ukrajinska kriza koja je izbila u februaru, u prvom kvartalu, kada se srpska prireda još držala, ali je onda počelo usporavanja rasta.

Video: Tanjug/NZ

Procenila je da sve privrede u Evropi gube zbog inflacije i cene energenata, za koje se uopšte ne zna kolike će biti iduće godine, a već su sada tri do pet puta veće nego što su bile.

- Za nas te cene nisu visoke, jer imamo neke povoljne sporazume i mali smo potrošači, ali pogledajte velike zemlje od kojih zavisimo, a to su najrazvijenije zemlje EU. Nemačka i Italija čine 70 odsto naše spoljnotrgovinske razmene, kada oni ne troše i smanjuju tražnju od nas, ni mi ne možemo ništa da im isporučimo, što automatski znači pad proizvodnje i BDP-a - upozorila je Nikolićeva.

Ona je iznela podatke da Srbija sada ima BDP od 9.000 dolara po stanovniku, Bugarska 12.000 dolara, Hrvatska 17.000 dolara, a Mađarska 18.000 dolara po stanovniku.

- U decembru 2019. Svetska banka je objavila studiju prema kojoj je Srbija trebalo da ima 10 godina rast od sedam odsto da bi udvostručila svoj nivo BDP-a po stanovniku, a mi smo u tom trenutku imali BDP od 7.000 dolara - navela je ona.
- Drugim rečima, da bismo stigli na 14.000 dolara treba nam 10 godina rasta po sedam odsto godišnje, a ovim tempom smo mi sve dalje od tog cilja - zaključila je Nikolićeva.

Autor: Tanjug

#BDP

#Evropa

#Radojka Nikolić

#biznis