Mali ističe da je u toku pandemije korona virusa tokom 2020. godine udeo javnog duga Hrvatske skocio na rekordnih 87,3 odsto BDP-a

Zanimljivo je što je u Hrvatskoj danas vest kako je apsolutni iznos javnog duga u Srbiji 32,3 milijardi evra i 53,7 odsto bruto-društvenog proizvoda, kada je ta ista Hrvatska na kraju drugog kvartala bila zadužena sa čak 45,7 milijardi evra, odnosno 74,3 odsto BDP-a, napisao je danas na svom Fejsbuk profilu ministar finansija Siniša Mali, povodom napisa u hrvatskom Poslovnom dnevniku prema kome je Srbija prezadužena zemlja.

Mali ističe da je u toku pandemije korona virusa tokom 2020. godine udeo javnog duga Hrvatske skocio na rekordnih 87,3 odsto BDP-a, dok je Srbija održala udeo ispod 58 procenata.

U isto vreme, u evro zoni će, po projekcijama za kraj ove godine, prosek javnog duga iznositi 93,6 odsto, navodi Mali i dodaje da kada je reč o javnom dugu, Srbija ima bolji rezultat i od Hrvatske, a bolja je i od evropskog proseka.

Preciznije, dug Hrvatske je, ako govorimo u apsolutnom iznosu, za oko 40 odsto, veći od našeg duga, ali njima je i dalje interesantnije da gledaju u naše, a ne u svoje dvorište, ističe Mali.

Naglašava da će, kada je reč o regionalnim pokazateljima, Hrvatska sledeće godine morati da se zaduži 15 odsto BDP-a, dok je Srbija na ispod 10 procenata bruto društvenog proizvoda.

Ako govorimo o prinosu na obveznice, ukoliko se posmatra relativni performans prinosa, obveznice Srbije na sekundarnom tržištu su imale značajniju redukciju prinosa u poređenju sa Hrvatskom, ukazuje ministar Mali.

Što se tiče aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, Mali ističe da smo ponosni na novi aranžman, na koji su i investitori na tržištu kapitala odličcno reagovali, baš kao i rejting agencije, pa je tako Mudis pre nekoliko dana objavio izveštaj u kome upravo hvali ovaj potez Srbije.

Naime, dogovor sa MMF-om rezultirao je padom prinosa obveznica na sekundarnom tržištu kapitala za celih 1,0 odsto.

MMF pozitivno naglašava da privreda Srbije poseduje komfor da se bori sa globalnim rizicima, uključujuci raspolaganje adekvatnim rezervama, dobro kapitalizovan i likvidan bankarski sistem kao i dostupnost konkretnih rezultata kada je rec o pravovremenom reagovanju na spoljne šokove u prošlosti.

Mali ocenjuje da sa jedne strane imamo investitore, dakle ljude koji ulažu svoj novac, a koji dobro reaguju.

Sa druge strane imamo hrvatske medije koji nas kritikuju, a koji u svom tekstu u stvari prenose tekst opozicionih medija iz Srbije, dodaje Mali.

- Pametnom dosta. Srbija može Hrvatskoj da deli lekcije kada je reč o upravljanju javnim dugom. Odgovornom ekonomskom politikom uspeli smo da smanjimo javni dug, koji je danas aposlutno pod kontrolom i ispod novoa Mastrihta od 60 odsto, čak i posle nekoliko godina krize i čiji će udeo u BDP-u narednih godina nastaviti da se smanjuje - navodi Mali.

Dodaje da će vlast u Srbiji nastaviti da se bori na našu zemlju i bolji život građana, za veće plate i penzije, nove auto-puteve, pruge, škole i bolnice, za konkurentniju privredu i manju nezaposlenost.

Autor: Tanjug

#dug Hrvatske

#mmf

#siniša mali