Snimci oborenih dronova nisu za sveukupnu javnost 😉

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da je i noćas bilo dronova na administrativnoj liniji i u raškom upravnom okrugu, te da ne može da kaže čiji su oni, ali da su neki aktivirani od državljana naše države.

- Snimci oborenih dronova nisu za sveukupnu javnost, ukoliko drugačije ne odluči VBA. Među uočenim dronovima da ima i onih KFOR-ovih. Naravno da dronovi ne snimaju pejzaže u prirodi, nego su fokusirani na snimanje pozicija Vojske Srbije. Neki ulaze u Kopnenu zonu bezbednosti, neki čak i na teritoriju Centralne Srbije. Neki su vojni, a neki su polukomercijalni, koji imaju kamere, a mogu da nose i neke druge stvari - objašnjava on, piše Blic.

Govoreći o naletima lovaca MiG-29, Vučević kaže da su avioni vršili redovnu kontrolu, kao i da je to lovačka avijacija koja nije dignuta zbog dronova.

Vučević je, gostujući u emisiji Pravi ugao Radio-televizije Vojvodine, rekao da je zameniku pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku Havijeru Кolominu Pirizu rekao da KFOR ne sme da dozvoli da bilo ko osim Srba popuni taj vakum na severu Kosova i Metohije, te da je KFOR je ključan faktor za održavanje mira na terenu u trenutnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

- Ne tumačimo svi na isti način odredbe potpisanih sporazuma. Nisam mogao da čujem od predstavnika NATO da će reagovati ako Srbi postavi balvane na putu, a da im u isto vreme bude realno da albanski policajci dođu na sever Kosova i Metohija kao zamena za srpske policajce. Ja stvarno ne znam ko će doći na sever, ali znam da je KFOR garant mira. A to kako će oni da sprovode tehnologiju očuvanja mira, ja ne znam - rekao je on.

Vučević ponavlja da je jasna poruka srpskog rukovodstva da srpske policajce ne mogu da zamene Albanci, kao i da je gradnja baze za specijalne jedinice među Srbima sa severa suprotna i Rezoluciji 12 44 i briselskim sporazumima i svim ostalim postignutim dogovorima.

- Kako je moguće da pred našim očima tzv. kosovske snage bezbednosti postaju Vojska Kosova. Stranci nam kažu da to ne radi NATO, već da to rade članice NATO pakta kroz pojedinačne bilateralne ugovore; oni opremaju tzv. Vojsku Kosova skupim naoružanjem. Mi im onda kažemo da nećemo dozvoliti 'Bljesak' i 'Oluju' na Kosovu i Metohiji iz 2004 godine - ističe on.

Vučević dodaje da je naš predlog da se vratimo za pregovarački sto, kao i stav da jednostrani akti ne mogu da menjaju već postignute sporazume.

- Naravno da je uslov i formiranje Zajednice srpskih opština. Ali vidite da ga je Aljbin Kurti denuncirao, da ga je poništio usred Berlina. Pitaju nas šta ćemo uraditi ako Albanci krenu na sever Kosova. Dozvolite da mi ne pokažemo baš sve karte koje imamo - ističe on.

Govoreći o orijentaciji države u vojnom i bezbednosnom smislu, ministar odbrane podseća da je Vlada Srbije u martu ove godine donela odluku o moratorijum na sve vojne vežbe, i sa NATO i sa Rusijom, koja će trajati do daljeg.

- Što se tiče nabavke novog naoružanja, mi kupujemo tamo gde je najbolje za nas, onu vrstu oružja koja je potrebna za nas. Ne želimo da iko ima ekskluzivni položaj ili da isključimo nekoga za korist treće strane. Što se tiče već sklopljenih sporazuma, Rusija treba da isporuči ono što je već plaćeno, kao i Francuska, kao i Kina. Sve što kupujemo je odbrambenog karaktera - naglašava on.

pročitajte još

Izbola dečka VADIČEPOM

Autor: Blic

#Miloš Vučević

#Potpredsednik Vlade i ministar odbrane

#vlada srbije