U saopštenju se podseća da je tzv. kosovska policija prva instanca za bezbednosni odgovor

Pripadnici Specijalizovane policijske jedinice (SPJ) Euleksa na severu Kosova i Metohije nisu preuzeli policijsku odgovornost, ali su spremni da intervenišu u slučaju potrebe, saopšteno je danas iz Misije Euleks.

U odgovoru za Indeksonline, Euleks navodi da SPJ razvija mobilne posmatračke patrole na severu pokrajine radi boljeg informisanja o situaciji.

Kaže se i da viši policijski savetnici Euleksa za sever pružaju savete Severnom regionu Direkcije kosovske policije i četiri policijske stanice pod njenom komandom, u vezi sa različitim pitanjima u vezi sa obezbeđivanjem policijskih usluga.

Dodaje se da Euleksov savetnik glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici i Euleskov savetnik predsednika Osnovnog suda u tom gradu, pomno prate situaciju u te dve institucije zbog ostavki Srba.

Na KiM je u utorak privremeno raspoređena Rezervna specijalizovana policijska jedinica (RSPJ) u kojoj su 23 pripadnika italijanskih karabinijera i pripadnici Evropskih žandarmerijskih snaga.

Redovna SPJ sastoji se od 105 poljskih policajaca, stacionirana je u Kosovskoj Mitrovici i druga je instanca za bezbednosni odgovor na KiM, kao deo troslojnog mehanizma za bezbednosni odgovor.

U saopštenju se podseća da je kosovska policija prva instanca za bezbednosni odgovor, Euleks druga, a NATO/Kfor treća.

Autor: Tanjug

#euleks

#sever kim