Dodao je da i ako bude morala da se pravi konverzija u kojoj bi Srbija postala većinski vlasnik

Šta god uradili, većinski vlasnik Naftne industrije Srbije ostaće Rusi, ocenio je danas za Tanjug profesor Ekonomskog fakulteta Beogradskog univerziteta Ljubodrag Savić.

Video: Tanjug/NZ

- Da budemo srećni da imamo dovoljno gasa i nafte, da cene budu prihvatljive za građane, a ko će biti većinski vlasnik - šta god uradili, većinski vlasnik ostaće Rusi - rekao je on.

Komentarišući nedavnu informaciju u zapadnim medijima da se u Srbiji razmišlja i o konverziji vlasništva u NIS kao i poziciju te kompanije koja je za devet meseci ostvarila dobit od oko 600 miliona evra, Savić je ocenio da je sve toliko zapetljano da nema mnogo rešenja.

Video: Tanjug/NZ

- Prvo, znamo kako smo i kome prodali NIS i znamo kako danas funkcionišemo. A deo tog paketa je i gasni aranžman, bio je Južni tok a danas je Balkanski tok. Rusi u ovom trenutku čvrsto sede u Srbiji, neće niko praviti konverziju vlasništva NIS-a ako to ne bude morao - rekao je on.

Dodao je da i ako bude morala da se pravi konverzija u kojoj bi Srbija postala većinski vlasnik, to će biti samo iz formalnih razloga.

Video: Tanjug/NZ

Autor: Tanjug

#Ljubodrag Savić

#nis

#rusi

#vlasnici