Navela je da je u rudarskom sektoru 2021. bilo zaposleno 27.000 ljludi, od čega 8.500 u rudnicima metala

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Ðedović izjavila je u sredu da će Srbija svojim mineralnim resursima u narednom periodu biti značjna država na evropskom i svetskom tržištu retkih minerala i važnih metaličnih i nemetaličnih sirovina i da je spremna da razvija rudarstvo uz poštovanje standarda zaštite okoline.

Govoreći na konferenciji Mineralni resursi Srbije, održivi rast kroz odgovorno rudarstvo, u organizaciji Delfi ekonomskog foruma, Ðedović je podsetila da rudarstvo u našoj zemlji ima dugu tradiciju, jer je prvi zakon o rudarstvu u Srbiji donet 1412. godine i da je prvi zvanično otvoreno rudnik u Evropi Rudna Glava kod Majdanpeka.

Video: Tanjug/Sava Radovanović

- Rudarstvo je danas važan činilac privredne aktivnosti i rasta u Srbiji. Početkom ove godine je učestvovalo sa 2,6 odsto u BDP-u u prvom kvartalu i 2,3 odsto u drugom kvartalu. Ono beleži višu stopu rasta od industrijske proizvodnje, jer je indsutrijska proizvodnja u periodu januar-jul ove godine u odnosu na isti period 2021. porasla za 2,7 odsto, dok je rudarstvo raslo preko 30 odsto, što je rezultat povećanih ulaganja, naročito u ekdsploataciju i preradu u rudniku bakra - rekla je ministraka Ðedović.

Navela je da je u rudarskom sektoru 2021. bilo zaposleno 27.000 ljludi, od čega 8.500 u rudnicima metalaNavela je da je u rudarskom sektoru 2021. bilo zaposleno 27.000 ljludi, od čega 8.500 u rudnicima metala, sa tendencijom povećanja broja.

- Trenutno se u Srbiji obavljaju geološka istraživnaja na 178 istražnih polja, od čega su 120 istražnih polja metaličnih sirovina, između ostalog, bakra, zlata, olova, cinka,. srebra, dva istražna polja energetskih sirovina, i 56 polja na kojima se istražuju nemetalične sirovine - rekla je Ðedovićeva.

Video: Tanjug/Sava Radovanović

Istakla je da su retki minerali neravnomerno raspoređeni u svetu, ali da Srbija raspolaže nekima do njih.

- Srbija je bogat mineralnim sirovinama, pre svega bakrom. zlatom, srebrom, olovom, cinkom, boratima i litijumom. Sa svojim mineralnim sirovinama Srbija će u narednom periodu biti značajna država, kako na evropskmi, tako i svetskim tržištima retkih mineralnih sirovina - smatra ministarka rudarstva i energetike.

Naglasila ej da se naše rudne najveće vrednosti nalaze u potvrđenim rezervama bakra, zlata, olova i cinka, litijuma i bora, ali i u energetskim sirovinama.

Video: Tanjug/Sava Radovanović

Ðedovićeva je istakla da su mineralne sirovine u eri savremenih tehnologija osnov svakog razvoja savremenog društva i nužan preduslov postojanja savermene civilizacije.

- Rudarska delatnost u kontekstu energetske nezavisnosti zemlje i daljeg privrednog rasta nije stvar izbora, nego je neminosvnost. Ono što možemo da biramo je da se one koriste na odgovoran način. Zadatak države je da zajedno sa rudasrtvom bogatsvo koje imamo koristimo na racionalan, odgovoran i održiv način. uvažavajući prirodu i vodeći računa o zajednicama na koje ono ima uticaj - rekla je Ðedovićeva.

Navela je da je cilj vlade da rudarstvo sačuva i omogući da se razvija i da bude moderno, efikasno i održivo, kako bismo kao zemlja mogli da se razvijamo i da stvaramo bolje uslove za građane i privredu.

Video: Tanjug/Sava Radovanović

- Podjednako je važno da stalno podižemo kriterijume zaštite priorode, jer bez zaštite životne sredine nema ni modernog i održivog društva. Spremni smo da stvaranjem lanca vfrednosti značajno utičemo na dalji privredni rast Srbije, uz sve mere predostrožnosti zaštite prirorde i naših prirodnih bogatstvava - navela je Ðedovićeva.

Ministar rudarstva i energetike Republike Srpske (RS) Petar Ðokić je izneo podatke da se rudarska delatnost u tom entitetu BiH odvija na 133 lokacije i da rudarstvo ima značajnu ulogu u ukupnoj ekonomiji RS.

- Najvažnija rudarska proizvodnja se odnosi na gorivo za proizvodnju električne energije. Tu dolazimo do pitanja kakava je buduhcnost fosilnih goriva, jer vidimo da se pojedine zemlje vraćaju njima, kako bi obezbedile energetsku stabinost. Naša energetska sigurnost se zasniva na fosilnim gorivima, u suprotnom bismo bili u izuzetno složenom položaju - rekao je Ðokić.

Video: Tanjug/Sava Radovanović

Naveo je da je RS usvojila Stratetgiju razvoja energetike i rudastvo do 2035. godine, kako bi maksimalno iskoristila potencijale uz očuvanje prirodne ravnoteže i uz korišćenje nasvremenijih neučnotehnoloških iskistva.

- Spremi smo na dalja istraživanja ruda. Ali, srećemo se sa izuzetno vidljivim otporom nevladinih organizacija u istraživanjima i zato treba tim organizacijama i stanovništvu da predstavimo korisnost rudarstva. U suprotnom bi te aktivnosti bile dovedene u pitanje - upozorio je Ðokić.

Autor: Tanjug

#Dubravka Đedović

#Mineralni resursi Srbije održivi rast kroz odgovorno rudarstvo

#Srbija