Stigao najveći talas koji je doneo velike promene

Kako prenosi portal Mondo, od početka sukova u Ukrajini u Srbiju je došlo više od 100.000 Rusa i nekoliko stotina Ukrajinaca od kojih (ukupno gledano) je 17.000 dobilo boravišne vize.

Beograd se od početka Putinove invazije na Ukrajinu pretvorio u utočište za hiljade izbeglica, novopridošlice su pohrlile u zajedničke radne prostore, registrovano je više od 2.000 preduzeća, a tržište nekretnina počelo je da cveta. Sve više njih sada traži da se smesti na duži rok, nakon Putinove vojne mobilizacije građana u septembru.

Kako navodi beogradski advokat Tijana Vujović, koja se specijalizuje za dobijanje dokumenata i boravišnih papira, ona je imala posla sa više od 500 Rusa u svojoj kancelariji:

Na početku rata, svi klijenti su tražili da iznajme stan. Poslednjih meseci, imala sam mnogo zahteva od njih za kupovinom. Ne samo za dobijanjem boravka, već da žive.

Sam predsednik Srbije je izjavio da je Beograd poslednjih nedelja bio kao Kazablanka 17. oktobra u govoru u Bezbednosno informativnoj agenciji, uporedivši grad prikazan u filmu iz 1942. kao mesto koje vrvi od špijuna i ratnih izbeglica.

Neki od Rusa koji su nedavno napustili svoje domove, srećni što su našli na tako prijatno mesto. Po dolasku, Rusi u Beogradu su formirali grupe na servisu za šifrovanu razmenu poruka Telegram, gde nude mesta u automobilima za jednodnevne izlete. Beograd omogućava pridošlicama da pronađu relativno pristupačan smeštaj, bar u poređenju sa Moskvom, šansu da se presele, započnu posao ili bar razmisle o svom sledećem potezu.

Rusi su ove godine osnovali 2.321 malu firmu i kompaniju u Srbiji, uglavnom u Beogradu, što je porast sa samo 158 u celoj 2021. godini, prema podacima Privrednog registra Srbije.

U međuvremenu, Rusi su promenili tržište nekretnina, a cene zakupa u Beogradu su se više nego udvostručile zbog rastuće potražnje.

Prosečan jednosoban stan u centru Beograda porastao je sa 300 evra mesečno na najmanje 600 evra - rekla je ona, što je visoka cena za mnoge građane, s obzirom na to da je prosečna neto mesečna plata oko 800 evra. Rusi su došli u tri talasa, prvi su činili profesionalci i bogati građani koji su pomerali svoje poslove da bi izbegli sankcije, potom porodice tokom leta i sada stiže najveći talas pokrenut mobilizacijom.

Autor: mondo.rs

#100.000

#17.000

#beograd

#boravišne vize

#doseljenici

#dramatične promene

#izbeglice

#nekretnine

#poskupljenje

#rusi

#tri talasa

#useljenici