Priština će najverovatnije tokom decembra, podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji!

Ovo je juče još jednom potvrdio Klisman Kadiu, politički savetnik zamenika premijera privremenih prištinskih institucija Besnika Bisljimija.

On je naveo da je vlada u Prištini započela pripreme za podnošenje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, a da je kao prvi korak cilj dobijanje statusa zemlje kandidata.

- Još krajem avgusta formirana je komisija koja se bavila pripremama za apliciranje jer je to obiman posao - rekao je Kadiu za Radio Kosovo. - Vlada preduzima sve neophodne korake u informisanju savetnika i Češke kao predsedavajuće Evropskoj uniji o ciljevima našeg zahteva.

Da apetiti za dalja članstva u međunarodnim organizacijama rastu, još pre nekoliko meseci je najavio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti. On je letos istakao da će zahtev za članstvo biti podnet do kraja godine.

Uporedo sa tim, u narednim danima, Priština očekuje da Irska pokrene proceduru prijema tzv. Kosova u Savet Evrope. Sednica je 3. novembra, a da bi zahtev bio uzet u obzir potrebna je dvotrećinska većina. Na Srbiju i zemlje EU koje nisu priznale lažnu državu, vrši se pritisak da ne prisustvuju sednici na kojoj će se odlučivati o početku procesa prijema tzv. Kosova u ovu instituciju.

Kako ističu srpski zvaničnici, Srbija je u nepovoljnom položaju jer je "odnos snaga" zemalja koje priznaju ili ne priznaju kosovsku državnost takva da će odluka verovatno da "prođe". Da bi to bilo direktno odstupanja od onoga što je moratorijum na međusobno takmičenje u međunarodnim institucijama izjavio je i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić i naveo da je "bolje da ne pokušavaju da se takmiče sa nama".

Lažna država dosad je u više navrata pokušavala da postane članica raznih međunarodnih organizacija, poput Interpola i Uneska. Zahtev tzv. Kosova za prijem u Interpol dva puta je propao, a ove godine sami su odustali od apliciranja na 90. zasedanju Generalne skupštine ove policijske organizacije. Plan da se pridruže Unesku propao je 2015, a 2017. godine Priština je odložila zahtev za prijem, jer je uvidela da neće imati većinu.

Autor: Pink.rs

#Evropska unija

#Kosovo

#Savet Evrope