Cene na tržištu diktira berza, ali se formiraju u zavisnosti od potražnje

Do velike razlike u ceni dizela i benzina u Srbiji, od oko 40 dinara, došlo je zbog manjka dizela na tržištu, ali i zato što su se ranije uvozile velike količine dizela iz Rusije, kažu u Ministarstvu energetike.

Onog trenutka kad na tržištu dođe do manjka nečega, dolazi do rasta cena, rekao je pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Raša Kojčić za Tanjug.

On je objasnio da se cene derivata formiraju na slobodnom tržištu, da ih diktira berza, pa se formiraju u zavisnosti od potražnje.

Dodao je da se u rafinerijskoj preradi pravi sirovi benzin koji je sirovina i za petrohemijsku industriju, pa onog trenutka kad padne potražnja za sirovim benzinom pojavljuju se dodatne količine i na berzi počinje da pada njegova cena.

Naveo je da svaka kompanija koja ima rafineriju nabavlja naftu na slobodnom trzištu i da se u zavisnosti od raspoloživih tipova nafte i komercijalnih uslova opredeljuje koje će tipove nafte nabavljati.

- U minulom periodu ruska sirova nafta mogla se naći na berzi po diskontnim cenama. Da li je popust bio tačno 20 odsto u ovom trenutku ne možemo da tvrdimo jer svaka kompanija sklapa pojedinačni komercijalni ugovor - rekao je on i dodao da kompanije za rafinerije naftu nabavljaju par meseci unapred da bi zadržala kontinuitet proizvodnje.

On je objasnio da je sirova nafta tipa Brent (evropska) u stvari referentna na berzi na osnovu koje se posmatraju sve ostale nafte kako bi se mogle raditi analize.

- Najviša maloprodajna cena derivata na našem tržištu usklađuje se na osnovu cene derivata na slobodnom tržištu, po cenama po kojima se dizel i benzin mogu pronaći na berzi - rekao je on i dodao da su na srpskom tržištu derivati iz domaće prerade nafte kao i iz uvoza.

Naglasio je da cene derivata na berzi zavise isključivo od potražnje.

- Nezahvalno davati procenu o cenama derivata koji se mogu očekivati u narednom periodu. Ranijih godina su se znali periodi godine, kada se koji derivat više troši. Ove godine imamo disbalans, to se ogleda i u razlici između cene dizela i benzina, tako da bilo kakvu procenu davati je veoma nezahvalno - rekao je on.

Dodao je da svi gledaju fjučerse (ugovore koji obavezuju kupca da nešto kupi po unapred određenoj ceni u određeno vreme), po kojima stvaraju očekivanja o ponašanju cene sirove nafte na berzi, ali da su ove godine i fjučersi pokazali da pravila nema.

Autor: Tanjug

#Ministarstvo energetike

#Raša Kojčić

#brent