Epidemiološka slika van Beograda sve složenija

U poslednja 24 časa u Srbiji je registrovano još 7.782 osoba zaraženih koronavirusom. Toliko je, naime, bilo pozitivno od ukupno 22.497 testiranih osoba u prethodnom danu.

Od prethodnog preseka, od posledica izazvanih koronavirusom na teritoriji Srbije preminulo je nažalost još 69 osoba. To ujedno predstavlja i novi crni rekord u broju preminulih osoba od posledica koronavirusa na teritoriji Srbije u jednom danu.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta Batutna respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom Srbije trenutno se nalazi 270 pacijenata.

Danas je na snazi blagi pad broja novoobolelih i pacijenata na respiratoru, ali nažalost i značajan rast broja preminulih.

U Srbiji je trenutno hospitalizovano više od 7.700 osoba.

Ranije danas Predrag Kon je rekao da se u narednim danima očekuje smanjenje broja novozaraženih u Beogradu, ali da to neće biti slučaj sa ostatkom zemlje, jer se virus neravnomerno širio.

- Za praznike će situacija biti teška jer će pritisak na bolnice biti i dalje veliki. Mere će biti na snazi dok god to bude trebalo, lično mislim da bi one mogle da budu i oštrije - rekao je Kon za RTS.

Sa druge strane, dr Branislav Tiodorović je rekao da nas očekuje težak period koji je izazvan neodgovornošću građana na Crni petak.

- Do pre sedam, osam dana nismo imali da nam umiru ljudi i u bolnicama u Leskovcu, Vranju, sada to imamo i to je veoma teška situacija koja će doprineti tome da mi ukoliko se ove mere ne budu stvarno poštovale do kraja gvozdenom disciplinom nećemo moći da izađemo na pravu situaciju koja bi nam omogućila da bude smirena i kontrolisana - objasnio je Tiodorović.

Podsećamo, danas su stupile na snagu nove mere Vlade Srbije koje podrazumevaju zatvaranje svih ugostiteljskih i većine uslužnih objekata radnim danima od 17.00 č i totalnu obustavu rada vikendom.

Danas takođe počinje sa radom i novoizgrađena kovid bolnica u Batajnici, koja će biti i bolnica sa najvećim kapacitetom za borbu protiv koronavirusa na teritoriji Srbije.

Autor: redportal.rs

#Covid19

#broj

#korona

#kovid

#krizni štab

#nove mere

#umrlih

#zaraženih