Naučna saradnica INEP-a iznela ohrabrujuće podatke

Istraživanje Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) pokazalo je da će antitela koja razviju oni koji su preležali koronavirus trajati oko godinu dana, verovatno i više.

- Antitela će trajati godinu do godinu i po dana, to je neka vrsta pretpostavke. Ono što znamo je to da sedam meseci, koliko najduže pratimo pacijente, ta antitela opstaju u organizmu, da kod pacijenata koji su razvili visok nivo antitela ne dolazi do nekog naglog pada vrednosti, padnu za nekih 5 do 10 odsto i zbog svega toga se pretpostavlja da će ona trajati minimum godinu dana - rekla je dr Marija Gnjatović, naučna saradnica INEP-a.

Foto: Pink.rs

Pacijenti kod kojih merljive količine antitela nestanu bili su asimptomatski, ili su imali blažu kliničku sliku i u startu nisu imali velike vrednosti antitela, ali su i oni zaštićeni, rekla je ona.

Antitela su jedan od parametara imunološkog sistema koji učestvuju u odbrani.

- Tu su i druge imunološke ćelije koje pamte kontakt sa patogenom, u ovom slučaju sa virusom SARS-CoV-2 tako da neka vrsta zaštite postoji i ako dođe do ponovnog izlaganja virusu naš organizam će brže i efikasnije reagovati i savladati to - kazala je Gnjatović.

Mnogo ljudi ima klasu IgG antitela, a da nikada nisu osetili jasne simptome, te smatra da kada asimptomatski slučajevi osete neku vrstu umora ili glavobolje to ne pripišu koronavirusu, a vrlo često jeste. Oni su ujedno i veliki problem jer se ne izoluju misleći da nisu bolesni i onda šire infekciju.

Gnjatović je otkrila i da INEP radi na razvoju testa koji bi detektovao prisustvo virusa iz pljuvačke, prvenstveno kod dece u školama i vrtićima, ali je rekla i da je to još uvek u razvoju.

Gorovreći o slučajevima ponovnog zaražavanja koronavirusom, Gnjatović je rekla smatra da ti slučajevi nisu dobro definisani.

- Meni to liči na nezalečene prve infekcije. Nešto poput hroničnog kovida. Ostaje dugo u organizmu, na osnovu merenja IgM antitela. IgM kod drugih nestane nakon par nedelja, ovde se zadrže i mesecima nakon toga. Pacijenti osete simptome, imaju prolongiranu kliničku sliku, bude bolje, pa ponovo imaju osećaj umora, glavobolje ili stomačni problem - rekla je Gnjatović.

Autor: pink.rs/redportal.rs

#Covid19

#antitela

#gnjatovic

#imun

#imunitet

#imunost

#inep

#istraživanje

#korona

#kovid

#marija

#otpotnost