Nijedna zemlja ne treba da potpisuje ništa sa Rusijom, smatra američki ambasador

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je danas da bi SAD želele da čuju pojašnjenje šta je zapravo dokument koji su potpisale Srbija i Rusija tokom zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

Hil je novinarima, u pauzi regionalnog foruma "Dobro upravljanje i antikorupcijske politike u vremenu geopolitičke neizvesnosti", rekao da su SAD tokom zasedanja UN sa delegacijom Srbije imale "izuzetno dobre i plodne razgovore" o globalnim, ali i "sitnijim" političkim temama.

"Tek nakon toga smo čuli opise tog dokumeta (koji je potpisan) i koji nije javno dostupan", rekao je Hil i poručio da "u ovom trenutku niko ne bi trebalo da potpisuje bilo šta sa Rusijom".

"Niko i ne potpisuje bilo šta, osim sirotih regruta, mobilisanih za taj rat, agresivni napad jedne zemlje na svog suseda. Zato nam je teško da razumemo postojanje takvog dokumenta ili protokola i očekujemo da ćemo čuti više o tome i da će biti objašnjeno", rekao je Hil.

Dodao je da SAD računaju da Srbija "posmatra širu sliku" i da će ostati na ciljevima koje je sama proglasila: želji da postane članica EU i da diversifikuje svoje izvore snabdevanja energijom "od partnera koji koristi ucene i pritiske".

"Želimo da čujemo šta Srbija želi ubuduće da uradi i da vidimo kakve će odnose razvijati sa zemljom koja je brutalno napala svog suseda, a čak se koristi i pretnjama da će upotrebiti nuklearnu silu. Želimo da shvatimo na čemu se temelje odnosi saradnje Srbije i Rusije", kazao je Hil.

Na pitanje novinara da prokomentariše objavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Instagramu, koji se slikao kako jede boršč u Njujorku, Hil je sa osmehom odgovorio da on u Njujorku obično bira italijansku ili kinesku hranu, ali da svako drugačije bira.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#hil