Novi akcizni plan od 2021. godine

Prema predloženim izmenama i dopunama Zakona o akcizama u naredne 4 godine očekuje se dodatno poskupljenje običnih cigareta i nesagorevajućeg duvana, a prvo koje će se desiti biće već u januaru naredne godine i to za 10 dinara po paklici.

Ovo je tek početak poskupljenja, s obzirom da se planira da 2025. godine u Srbiji nivo cene cigareta bude na nivou Evropske unije.

- Sadašnji nivo oporezivanja akcizom u Srbiji iznosi 70 evra na 1.000 komada cigareta u kategoriji prosečne ponderisane maloprodajne cene, tako da je bilo neophodno da predložene izmene budu pažljivo odmerene, kako bi se izbegle promene u strukturi i obimu potrošnje - stoji u obrazloženju Predlogu izmena i dopuna zakona o akcizama.

Ovim zakonom predlaže se da osnovica za obračun akcize na tečnosti za punjenje elektronskih cigareta ostane nepromenjena ali da se iznos akcize uvećava za dinar po mililitru svake godine u narednom srednjeročnom periodu. Od 2021. godine bi bilo 6 dinara po mililitru, dok će 2025. godine dostići 10 dinara po mililitru.

Šta kažete, da li dolazi vreme da se ostavljaju cigarete? 😁

Autor: Blic.rs / redportal.rs

#Srbija

#cigare

#cigarete