Dodao je i da je Srbija i finansijski spremna da bude domaćin izložbe

Predsednik Izvršnog odbora Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) Alan Berže, koji sa delegacijom BIE od ponedeljka boravi u glavnom gradu Srbije, izjavio je da postoje preduslovi da kandidatura Beograda za organizaciju izložbe EKSPO 2027 bude dozvoljena kao izuzetna.

- Proteklih dana smo u Beogradu imali konstruktivne sastanke vezano za kandidaturu srpske prestonice da organizuje sprecijalizovanu izložbu EKSPO 2027 i mogu da kažem da postoje preduslovi da kandidatura Beograda bude dozvoljena kao izuzetna - izjavio je Berže na konferenciji za novinare, na kojoj su govorili ministar finansija Siniša Mali, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i generalni sekretar BIE Dimitri Kerkences.

Video: Tanjug/Vladimir Sporčić

Berže je rekao da Biro ima metodologiju za proveru kandidata a njen deo je slanje misije poput ove, koja je u Beogradu od ponedeljka a odlazi sutra.

- Njen zadatak nije da presudi oko davanja kandidature već da napravi иzveštaj i oceni održivost projekta, odnosno kaže da li su ispunjeni preduslovi i da kada se na proleće sledeće godine bude glasalo, delegati mogu da glasaju na osnovu dosijea koji je proveren - rekao je Berže.

Ministar finansija Siniša Mali naveo je da će ukoliko Beograd dobije kandidaturu direktni i indirektni finansijski efekat toga iznositi 1,1 milijardu evra.

- Od posetilaca, odnosno prodatih karata i sponzora mogli bismo da prihodujemo 600 miliona evra a ostalih 500 miliona da dobijemo kroz turizam i ugostiteljstvo - istakao je Mali i dodao da bi Beograd mogao da očekuje 2,6 miliona posetilaca iz više od 100 zemalja.

Video: Tanjug/Vladimir Sporčić

Prema njegovim rečima, dobijanje organizacije ove specijalizovane izložbe bi mnogo značilo ne samo za Srbiju nego i za ceo region u čijem delu kroz Otvoreni Balkan nema granica niti čekanja na prelazima.

- Proteklih nekoliko dana smo iskoristili da delegaciji iz Pariza pokažemo sve аdute i razloge zbog kojih mislimo da Beograd i Srbija treba da budu domaćini jednog ovakvog prestižnog događaja. Za nas bi to bio vrhunac svih reformi i svih napora da od Srbije koja je bila na ivici bankrota 2012. napravimo modernu i snažnu ekonomiju - rekao je Mali.

Video: Tanjug/Vladimir Sporčić

Naveo je da je poslednja izložba ovog tipa u regionu jugoistočne Evrope održana 1991. godine u Plovdivu, u Bugarskoj, tako da Beograd ima priliku da nakon više od tri decenije dovede EXPO u region jugoistočne Evrope.

Naveo je da se Beograd pokazao dobrim organizatorom, jer je bio organizator Fajnal fora, Evropskog prvenstva u vaterpolu, Svetskog prvenstva u boksu, prošle godine je bio domaćin Samita nesvrstanih u Beogradu, a u toku je i Svetsko prvenstvo u rvanju.

Dodao je da je Srbija i finansijski spremna da bude domaćin izložbe.

Prema rečima ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić, Beograd je favorit za dobijanje organizacije ove manifestacije.

Ona je navela da Beograd i Srbija ostvaruju odlične rezultate u oblasti turizma.

- Lane smo imali rekordan devizni priliv a ove godine ćemo imati još ušpešniju godinu. Već sada imamo rast deviznog priliva i on za prvih sedam meseci iznosi 969 miliona evra a imali smo više od 2,6 miliona posetilaca koji su ostvarili više od 8,6 miliona noćenja - rekla je Matić.

Video: Tanjug/Vladimir Sporčić

Kada je o Beogradu reč, dodala je da je glavni grad zabeležio porast dolazaka stranih turista od 104 odsto.

Generalni sekretar BIE Dimitri Kerkences je naglasio da je u slučaju Beograda reč o originalnoj kandidaturi koja za temu ima igru, sport i muziku, i da je druga bitna činjenica vezana za ovu kandidaturu to što je ona važna za ceo region.

- Ovo bi bio prvi specijalizovani Ekspo u ovom regionu i on se uklapa u ono što grad Beograd i Srbija žele da postignu u ovoj deceniji - naglasio je Kerkences.

Na pitanje Tanjuga da li su posetili i druge gradove kandidate i koje su prednosti Beograda u odnosu na njih, Alan Berže je rekao da su osim Beograda posetili gradove na Tajlandu i u Argentini, ali da sada ne mogu da govore o komparativnim prednostima, ali da ono što karakteriše kandidaturu Beograda jeste njena originalnost, budući da se zasniva na igri, muzici i sportu.

Predlog Srbije jeste da se specijalizovana izložba „BEOGRAD EXPO 2027/ EXPO BELGRADE 2027", sa temom Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve"/"Play for Humanity - Sport and Music for All, održi u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine.

Osim Srbije, kandidaturu za domaćina Specijalizovane izložbe predali su država Blumington (Minesota, SAD) sa temom Healthy People, Healthy Planet: Wellneš and Well Being for All, Puket (Tajland) pod temom Future of Life: Living in Harmony, Sharing Prosperity, Malaga (Španija) sa temom The Urban Era: Towards the Sustainable City i San Karlos de Bariloče (Argentina).

Video: Tanjug/Vladimir Sporčić

Autor: Tanjug

#Alen Berže

#Ekspo 2027

#Tatjana Matić

#beograd

#siniša mali