Sećanje na srpskog oficira i cionistu

U okviru Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu juče je otvorena Banka krvi, koja je nazvana po srpskom oficiru, vojnom lekaru i cionisti Davidu Albali.

Ispred zdanja Klinike otkrivena je i spomen-bista Davidu Albali, a svečanosti su prisustvovali ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan, rabin Isak Asiel i direktor Centra Simon Vizental Efraim Zurof. Nabavku opreme za Banku krvi u vrednosti od 200.000 evra finansirala je ambasada Izraela.

Izraelski ambasador Jahel Vilan je izjavio da Albala predstavlja najbolju personifikaciju prijateljstva srpskog i jevrejskog naroda:

Jevrejski i srpski narod zajedno su prolivali krv tokom Prvog svetskog rata i, ne tako voljno, tokom Drugog svetskog rata. Otvaranje Banke krvi predstavlja posebnu simboliku, da sva ta naša stradanja u prošlosti možemo da pretvorimo u nešto pozitivno i korisno građanima - objašnjava on.

David Albala je rođen 1886. godine u Beogradu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beču, a zatim je postao vojni hirurg u Kraljevini Srbiji. Učestvovao je u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu (Cerskoj bici, Albanskoj golgoti), a tokom rata je predvodio srpsku diplomatsku misiju u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je radio na prikupljanju ratne pomoći. Njegovom zaslugom, Kraljevina Srbija je postala druga država na svetu koja je prihvatila Balfurovu deklaraciju, kojom je priznato pravo jevrejskog naroda na državu u Palestini.

Preminuo je 1942. godine u Vašingtonu, kao član diplomatske misije Kraljevine Jugoslavije. Bio je nosilac Albanske spomenice, Ordena Belog orla i Ordena Svetog Save.

Autor: redportal.rs

#Ambasada Izraela

#Centar Simon Vizental

#David Albala

#Efraim Zurof

#Isak Asiel

#Jahel Vilan