I dalje se ne zna hoće li na zasedanju u NJujorku biti i delegacija Rusije, koju bi trebalo da predvodi ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković učestvovaće na 77. sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja će u NJujorku trajati od 20. do 26. septembra - prenose Novosti.

U generalnoj debati, tokom koje će govoriti Vučić, učestvovaće delegacije na visokom nivou iz gotovo svih zemalja sveta, što će biti prilika da se, tokom redovnog zasedanja, razmotre trenutni događaji u svetu, gotovo sigurno sa akcentom na rusko-ukrajinski sukob.

Okupljanje u NJujorku biće i šansa da se govori o stavu koji naša zemlja zastupa o Ukrajini (osuđujemo napad na teritorijalni integritet, ali ne uvodimo sankcije Rusiji), ali i o kosovskom pitanju, posebno u trenucima kada su pojačani pritisci da se dijalog Beograda i Prištine intenzivira. Očekuje se da Vučić i Selaković održe i brojne sastanke sa predstavnicima UN, ali i više država, na zvaničnim razgovorima, ali i na marginama Generalne skupštine.

I dalje se ne zna hoće li na zasedanju u NJujorku biti i delegacija Rusije, koju bi trebalo da predvodi ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Moskva je nedavno u pismu generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu izrazila zabrinutost jer nijedan od 56 predstavnika Ruske Federacije nije dobio američku vizu. SAD su uvele sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu, koje uključuju i zabranu putovanja. Moskva se poziva na sporazum iz 1947. godine između SAD i UN koji predviđa da Vašington ne sme da sprečava tranzit predstavnika zemalja članica ka sedištu UN.

Tokom zasedanja na Ist Riveru trebalo bi da se održi i sastanak na visokom nivou koji je predsednik "parlamenta sveta" Abdula Šahid najavio povo­­­­­dom obeležavanja tridesete godi­­šnjice od usvajanja Deklaracije o pravima pripadnika nacionalnih ili etničkih verskih i jezičkih manjina.

Autor: Novosti.rs

#UN

#aleksnadar vucic

#vucic