Bošnjački komandant priznao da je čitao Nož

Povodom memoarske knjige Vuka Draškovića Ožiljci života, koja je pre nekoliko dana izašla u izdanju Lagune, oglasio se nekadašnji ratni komandant Armije Republike Bosne i Hercegovine Naser Orić.

Neposredno uoči rata u Bosni i Hercegovini, Orić je bio milicioner u Beogradu, a na demonstracijama 9. marta 1991. godine učestvovao je u obezbeđenju Savezne skupštine. Kako Drašković svedoči u knjizi, upravo ga je on uhapsio i sproveo u zatvor.

Orić je potvrdio Draškovićeve navode u izjavi za portal politicki.ba, dodavši da mu je zaista tada dao sendvič i jogurt dok su čekali lekara, kao i da mu je priznao kako je čitao njegov roman Nož:

Pošto sam znao šta ga čeka kad ga privedu, nisam dvoumio da Draškoviću ponudim sendvič i jogurt koje sam prije polaska u akciju uzeo uvjeren da ću biti bez hrane cijeli dan. Istina je i da sam mu poluglasno rekao da sam pročitao njegov Nož.

On je dodo i da se kasnije po beogradskim noćnim klubovima družio sa Zvonkom Osmajlićem i Vučkom Rakočevićem, Draškovićevim telohraniteljima, koji su poginuli 1999. godine u atentatu na Ibarskoj magistrali.

Naser Orić je rat proveo kao komandant ARBiH na području opštine Srebrenica, odakle je evakuisan neposredno uoči napada Vojske Republike Srpske. Osumnjičen je za više zločina nad srpskim civilima. Haški tribunal ga je oslobodio optužbi.

Autor: redportal.rs

#9. mart

#Demonstracije 9. marta

#Vuk Drašković

#ibarska magistrala

#naser orić