Kod ugradnje solarnih panela do deset kilovata procedura veoma jednostavna, rešenje se dobija odmah

Solarni paneli su izvor energije koji je najlakše i najbrže graditi, a procedura je maksimalno pojednostavljena, rekao je danas stručnjak za energetiku Dilojta Željko Marković.

Marković je za Tanjug rekao da je izgradnja solarnih panela veoma jednostavna i da ih mogu ugraditi sva domaćinstva, a da se ulaganje u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora isplati nakon desetak godina.

On je objasnio da se kod ugradnje solarnih panela na nekoj lokaciji uzima u obzir osunčanost u prethodnih deset godina, pa se taj prosek koristi za proračun kako će se proizvoditi električna energija iz panela.

Naveo je i da je kod ugradnje solarnih panela do deset kilovata procedura veoma jednostavna, te da se odmah dobija rešenje o odobrenju za priključenje panela tako što elektrodistribucija izađe na teren i postavi dvosmerno brojilo koje može da meri potrošnju struje u oba smera.

- Procedura je maksimalno pojednostavljena i završava se sa jednim papirom, dobija se rešenje o odobrenju za priključenje i samo je potrebno da distribucija dođe i izvrši zamenu brojila, tako što će postaviti dvosmerno brojilo - objasnio je Marković.

Marković, koji je bivši direktor u EPS-u, ukazuje da kod solarnih panela postoje neka ograničenja, navodeći da instalisana snaga tih panela ne može da bude veća od instalisane snage priključka, jer se ne bi zadovoljili tehnički kriterijumi i da ukupna proizvodnja električne energije ne može biti veća od potrošnje na godišnjem nivou.

- Ograničenja postoje, jer nije cilj da neko bude proizvođač električne energije i da zarađuje od toga, nego da se energija proizvede za sopstvene potrebe - kazao je Marković.

Dodao je da se cena solarnih panela ne iskazuje po kvadratu, nego po instalisanoj snazi, te da jedan kilovat košta oko 1.000 evra, sa ugradnjom.

Marković je rekao da se ulaganje u solarne panele, odnosno proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora za domaćinstva isplati u periodu od osam do deset godina, dodajući da je rok trajanja panela oko 25 godina.

Marković je kazao i da su najveći proizvođači solarnih panela Kinezi, ali i da se jedan broj panela uvozi iz Evrope, te da se svi oni razlikuju po efikasnosti.

- Paneli su napravljeni tako da ih ni grad ni određeni atmosferske nepogode ne mogu oštetiti, dovoljno su čvrsti - napomenuo je Marković.

Autor: Tanjug

#Željko Marković