Očekuje se pristupanje Crne Gore i BiH

Član Predsedništva Srpske napredne stranke i narodni poslanik Goran Vesić izjavio je da inicijativa Otvoreni Balkan predstavlja malu Evropsku uniju i da je ona zasnovana upravo na najvažnijim evropskim principima.

Slobodno kretanje građana samo sa ličnim kartama, posebni punktovi na graničnim prelazima za kamione sa robom, ukidanje radnih viza i dozvola za radnike država članica, kao i međusobno priznavanje diploma, jesu principi na kojima je zasnovana Evropska unija, a sada i Otvoreni Balkan, smatra Vesić.

On je istakao da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Albanije Edi Rama pokazali da Srbi i Albanci mogu sarađivati i graditi zajedničku budućnost.

Ponovio je očekivanja da će Otvorenom Balkanu uskoro pristupiti Crna Gora i Bosna i Hercegovina, čiji su lideri prisustvovali samitu u Ohridu, koji je održan u junu 2022. godine. Dodaje i da proces regionalnog povezivanja u okviru ove inicijative podržavaju Mađarska i Turska, čiji su ministri spoljnih poslova gosti beogradskog samita inicijative.

IZVOR: TW / @sicveO11

Autor: redportal.rs

#Goran Vesić

#Otvoreni Balkan

#Srpska napredna stranka

#aleksandar vučić

#open balkan