Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je posle obilaska povređenih u nesreći u Bugarskoj da nema preminulih. Obišli smo svu decu i odrasle i razgovarali sa njima.

Operisano je jedno dete, kao i još jedan roditelj kome je urađena amputacija noge, rekao je Lončar. Vozaču autobusa određen je pritvor od 24 sata i verovatno će biti podignuta optužnica, saopštio je bugarski MUP, prenosi BTA.

Ministar Lončar, koji je sa svojim kolegom iz Bugarske obišao povređene koji se nalaze u bolnici u Staroj Zagori u Bugarskoj, ističe da je razgovarao sa decom i odraslima i da se operisano dete oseća dobro.

- Jedno dete ima povrede glave i biće prebačeno u Sofiju na dalje praćenje, a verovatno i operisano dete će biti, takođe, prebačeno u Sofiju na dalje lečenje- naglasio je ministar.

Lončar je rekao za RTS da se ta dva dečaka od 10 i 11 godina nalaze u intenzivnoj nezi, da je dečak od 10 godina imao operaciju noge i da je dobro, a da drugi dečak ima više povreda od kojih je dominantna povreda glave i oni će biti prebačeni u Sofiju na dalje lečenje.

- Ostalima koji su u bolnici biće urađene analize i njih će sanitetima prebaciti do granice gde će ih sačekati naši i dovesti u bolnicu- istakao je ministar.

Demantovao je prve informacije koje su se pojavile da je vozaču autobusa amputirana noga i pojasnio da je reč o jednom roditelju.

Lončar je najavio da će biti organizovan prevoz za decu koja su dobro nakon što punoletni budu dali izjave, kako ne bi kretala rodbina po njih i ne bi pravili dodatne probleme.

Prema njegovim rečima, grupa dece i roditelja koji se dobro osećaju trebalo bi da krenu ka Srbiji u toku dana.

Očekuje da dvojica dečaka koja su teže povređena i još dvojica odraslih budu prebačeni u Srbiju u narednim danima, kada to njihovo stanje dozvoli.

On je zahvalio svima koji su se angažovali u Bugarskoj kako bi deca i odrasli iz Srbije bili adekvatno zbrinuti posle nesreće.

Vozaču autobusa iz Srbije koji se u nedelju uveče prevrnuo na auto-putu u Bugarskoj kada je povređeno više osoba i dece određen je pritvor od 24 sata i verovatno će biti podignuta optužnica, saopštio je bugarski MUP, prenosi BTA.

Autor: Novosti.rs

#Bugarska

#nesreca

#zlatibor loncar