Početak srpskog egzodusa ima važnu simboliku u jevrejskom kalendaru

Vrhovni rabin Jevrejske zajednice Srbije Isak Asiel uputio je otvoreno pismo predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i patrijarhu srpskom Porfiriju, koje su izvorno nekadašnji rabin Jugoslavije Cadik Danon i Asiel uputili patrijarhu Pavlu u vreme operacije Oluja 1995. godine.

U pismu su Danon i Asiel tada kazali da dele zajedničku bol sa bratskim srpskim narodom u egzodusu: ukazujući da je operacija Oluja, prema jevrejskom kalendaru, počela onog dana kada je srušen drevni hram u Jerusalimu, ali i kada je proradila prva gasna komora u logoru Aušvic.

Tekst pisma u celosti:

Sa dubokim bolom u duši, svedoci smo nečuvenog egzodusa bratskog nam srpskog naroda. Proterivanja i progoni ispisuju stranice i stranice naše istorije. Sada se to dešava srpskom narodu. Geto je vekovima bio rezervisan za nas, danas je on srpski. Prema jevrejskom kalendaru, srpski je egzodus počeo u predvečerje 9. ava, dana i meseca, kada su Jevrejima razoreni i Prvi i Drugi hram. Na taj dan su bili proterani iz Španije, a i prva gasna komora u Aušvicu bila je otvorena 9. ava. Naši su mudraci pre skoro tri hiljade godina učili: 'Bog je uvek sa progonjenima. Kada pripovednik progoni pravednika, Bog je sa progonjenim. Kada zao progoni pravednog, Bog je sa progonjenim. I kada zao progoni zlog, Bog je sa progonjenim' Vaš bol je i naša bol.

IZVOR: TW / @sicveO11

Autor: redportal.rs

#Isak Asiel

#Jevrejska zajednica Srbije

#Oluja

#Rabin

#operacija oluja