Predškolske ustanove su do kraja jula, izdale 821 odbijenicu roditeljima, čija deca nisu upisana u državni vrtić, koja je "uslov" za prijem u privatni, uz subvenciju Grada.

Iako se potvrda može uzeti tokom cele godine, izvesno je da će broj zahteva biti znatno manji nego prethodnih godina. Lane ih je "pečatirano" 1.800, a pre dve godine 2.041. Izgradnja novih vrtića i rekonstrukcija postojećih, doprinela je znatnom povećanju broja mesta u državnim obdaništima.

Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu, najviše odbijenica, do sada je izdala PU Dr Simo Milošević u Zemunu - 151, sledi PU "Zvezdara" - 141 i Čukarica sa 100. U Sopotu i Lazarevcu nije potpisana nijedna potvrda, u Barajevu i na Vračaru po jedna, Savskom vencu - pet, Starom gradu i Mladenovcu po 14.

Pravo da traže odbijenicu, imaju isključivo roditelji i staratelji, za koje predškolska ustanova tim dokumentom potvrdi da nema dovoljno kapaciteta za upis deteta. Potvrdu neće dobiti mališani koji su upisani u državni vrtić, ali mame i tate izričito žele da im dete ide u privatno obdanište. I da boravak dece bude subvencionisan iz gradske kase. Kako bi se sprečile zloupotrebe, direktori predškolskih ustanova su krivično i materijalno odgovorni za izdavanje odbijenice.

U odnosu na 2012. godinu, obuhvat predškolskim obrazovanjem je značajno povećan sa 45 na oko 75 odsto mališana. Najveća "navala" na vrtiće beleži se 2016. i 2017. godine, kada je broj zahteva dupliran, budući da je u godinama pre toga stizalo maksimum oko 10.000 zahteva na konkurs. Tako je u predškolskim ustanovama danas oko 35.000 dece više u odnosu na 2012. godinu kada je Beograd imao oko 46.000 najmlađih u obdaništima.

Većem interesovanju za upis u državne vrtiće znatno je doprinelo i snižavanje cene boravka na 5.600 dinara, umesto više od 10.000 dinara koji su roditeljima nezakonito naplaćivani. To je rezultiralo tužbama protiv Grada, a isplata roditelja koji su dobili spor još traje.

Autor: Novosti.rs

#Srbija

#deca

#vrtici