Državna ceremonija Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u Oluji održaće se večeras u 20 časova na Trgu slobode u Novom Sadu.

Obeležavanju će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, kao i ministri, predstavnici Vojske Srbije, članovi udruženja raseljenih....

Komemorativni skup će početi parastosom za naše nastradale sunarodnike koji će služiti patrijarh Porfirije. Potom će, kako je programom predviđeno, uslediti projekcija filma, svojevrsnog svedočanstva o najvećem i najstrašnijem etničkom čišćenju u Evropi posle Drugog svetskog rata.

Prisutnima će se obratiti i Sanja Vulić, koja je sa dvanaest godina bila u koloni od 250.000 prognanika. Njene patnje, kao i patnje desetina hiljada Srba počele su još 1991. kada je imala samo osam godina.

Tokom umetničkog programa, prisutnima će se obratiti najpre srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, a potom i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zločinačku akciju Oluja, nad Srbima iz Hrvatske, tokom ofanzive avgusta 1995. godine, sprovelo je 138.500 pripadnika hrvatske vojske i policije, Hrvatskog vijeća odbrane (vojska Hrvata u BiH) i Armije BiH uz podršku avijacije SAD.

Autor: Novosti.rs

#NOVI SAD

#Oluja

#Srbija