Prema podacima Veritasa, tokom Oluje iz domova je proterano više od 220.000 krajiških Srba

Srpski član Predsedništva BiH i predsednica Republike Srpske, Milorad Dodik i Željka Cvijanović, prisustvovaće sutra na obeležavanju 27 godina od hrvatske vojno-policijske akcije Oluja na Trgu slobode u Novom Sadu.

Sutra uveče na novosadskom trgu biće obeleženo veliko stradanje Srba u akciji Oluja, najvećem etničkom čišćenju u Evropi od Drugog setskog rata.

Državna ceremonija obeležavanja, kako je ranije najavljeno, počeće u 20 sati, a prisustvovaće joj i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Dodik će, kako je prenela RTRS, sutra ujutru prisustvovati i obeležavanju slave Hrama svete Marije Magdalene - Blage Marije u naselju Banstol.

Svetu arhijerejsku liturgiju i parastos za sve nevino postradale u zločinačkoj akciji hrvatske vojske Oluja služiće episkop sremski Vasilije.

Vojno-policijska akcija Oluja počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, kao i jedinica HVO na području Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima Veritasa, tokom Oluje iz domova je proterano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Dodik