Džefri Hovenijer poručio da NATO na Kosmetu nema dovoljno snage da se suprotstavi naletu naših specijalaca.

Haos na Kosovu izbegnut je pošto je američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer presekao i izložio premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju pravo stanje na terenu.

- Ako nastaviš da se igraš vatrom, Vojska Srbije će vas zgaziti, a Kfor neće moći da vas zaštiti - rekao je Hovenijer, saznaju beogradski mediji u diplomatskim krugovima u Beogradu i Prištini.

Kurti je odmah nakon ovog sastanka podvio rep, pa je odluka o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama i zameni srpskih ličnih karata odložena za mesec dana.

Reči američkog ambasadora potvrđuje i Marko Jakšić, bivši odbornik i član SDP Olivera Ivanovića, koji je jutros izjavio sledeće:

- Mislim, možda i grešim, da je razgovor između ambasadora Amerike i Kurtija tekao sledećim redom - da je njemu ambasador rekao "Vučić je ozbiljan, ukoliko dođe do sukoba u Mitrovici verovatno će intervenisati. Kfor nema kapacitet da vas zaštiti, vi sami ne možete da se odbranite, pa vi vidite šta ćete da radite."

- Albanci su pustili vest da je srpska vojska prešla administrativnu liniju i sukobila se s ROSU, da se svuda okolo puca i da ima i ranjenih, a sve kako bi isprovocirali Kfor da počne s dejstvima na severu Kosova. Iako ta informacija nije bila tačna, uznemirila je narod, postavljene su barikade, situacija je zaista bila na ivici eskalacije. Paralelno je tekao sastanak državnog i vojnog vrha u Beogradu, u zgradi Generalštaba, koji je Kfor budno pratio - kažu izvori iz diplomatskih izvora.

Tada je američki ambasador rešio da preuzme stvar u svoje ruke i objasni Kurtiju da prestane sa opasnom igrom.

- Hovenijer je hitno pozvao Kurtija na sastanak i bez okolišanja mu rekao da smesta prestane da diže tenzije. Doslovno mu je rekao: "Ako Vučić pošalje vojsku, sravniće vas. Vi vojsku nemate, a Kfor nema dovoljno ljudstva i opreme da vas zaštiti. Nemaju čime da vas sačuvaju." Kurti je tad shvatio da se zaigrao, pa je brže-bolje objavio vest da se jednostrana odluka Prištine odlaže - priča izvor.

On dodaje da je, ujedno, Amerika shvatila da je Srbija sad jaka i ozbiljna država, a Vučić čovek koji drži reč.

Autor: Pink.rs

#Kosovo i Metohija

#Kurti

#Srbija

#aleksandar vučić