Početak zakazan za 10.00 časova

Poslanici 13. saziva Narodne skupštine Republike Srbije nastaviće danas konstitutivnu sednicu, na kojoj će odlučivati o predlozima za izbor predsednika i potpredsednike parlamenta.

Za predsednika Narodne skupštine biće predložen dr Vladimir Orlić, narodni poslanik, član Predsedništva Srpske napredne stranke i donedavni potpredsednik Narodne skupštine. Podršku Orliću za sada su najavili Socijalistička partija Srbije i Savez vojvođanskih Mađara, što mu garantuje 156 glasova od potrebnih 126 za većinu.

Kako je ranije saopšteno, novi saziv parlamenta će imati 7 potpredsednika, a kandidati za te dužnosti biće Sandra Božić (Srpska napredna stranka), Snežana Paunović (Socijalistička partija Srbije), Elvira Kovač (Savez vojvođanskih Mađara), Usame Zukorlić (Stranka pravde i pomirenja), Božidar Delić (koalicija NADA), Borko Stefanović (Stranka slobode i pravde) i dr Zoran Lutovac (Demokratska stranka).

Takođe, očekuje se da danas bude završena formalizacija osnivanja poslaničkih klubova, kojih trenutno ima 16, te izbor njihovih predsednika.

Predsednik poslaničkog kluba Aleksandar Vučić - zajedno možemo sve biće Milenko Jovanov, zamenik predsednika Marina Raguš, a sekretar kluba biće Nevena Đurić.

Šef poslaničkog kluba Socijalističke partije Srbije biće Ivica Dačić, dok će njegov zamenik biti Ðorđe Milićević. Najavljeno je da će njihov koalicioni partner Jedinstvena Srbija formirati samostalni poslanički klub, koji će voditi Dragan Marković Palma.

Mediji su ranije preneli i da će Narodna stranka, koja je nastupala na izborima u koaliciji Ujedinjeni za pobedu Srbije, imati svoj poslanički klub, a njegov predsednik biće Miroslav Aleksić.

Autor: redportal.rs

#Izbori

#Narodna skupština Republike Srbije

#Parlament

#potpredsednik skupštine

#predsednik skupštine

#skupština

#skupština srbije