Kipar je najpouzdaniji partner Srbije u EU, izjavio je šef srpske diplomatije uoči posete Nikoziji

Kipar je najpouzdaniji partner Srbije u EU, i pruža nam apsolutnu podršku po pitanju evrointegracija, kao i kada je reč o zaštiti našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta, izjavio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković uoči sutrašnje zvanične posete Nikoziji.

Selaković je u intervjuu za kiparski Katimerini naglasio da Srbija, štiteći sopstveni teritorijalni integritet i suverenitet, brani princip, odnosno štiti i teritorijalni integritet i suverenitet mnogih drugih država, među kojima je i Kipar, ali i neke zemlje u našem najbližem okruženju.

- Srbija ima krajnje principijelne pozicije kada je reč o njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu, ali i teritorijalnom integritetu i suverenitetu svih država članica UN. Te pozicije su zasnovane na međunarodnom pravu, snažnim vrednosnim postulatima i neoborivim argumentima - naveo je Selaković odgovarajući na pitanje kako problem Kipra i Kosova utiče na politike na Balkanu i istočnom Mediteranu.

Ministar je istakao da Srbija pruža punu i bezrezervnu podršku nastojanjima Kipra da reši svoje najznačajnije nacionalno pitanje, očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

- Smatramo da su suverenitet i teritorijalni integritet Kipra neprikosnoveni i da se sveobuhvatno rešenje za teritorijalni spor mora naći na osnovu relevantnih rezolucija UN i dogovora dve strane - naveo je Selaković.

Ministar je naglasio doslednu opredeljenost Srbije za poštovanje međunarodnog prava,

Naveo je da onima koji nastupaju sa pozicije da postoji red privilegovanih država čiji se teritorijalni integritet i suverenitet mora poštovati, ali i one države čiji se teritorijalni integritet i suverenitet baš i ne mora poštovati, u lice govori da je takva pozicija neodrživa i da potkopava same temelje međunarodnog prava i sistema UN.

- I verujte da mnogima nije drago kada to čuju, i obično, pošto ne mogu da uzvrate argumentima, gledaju da promene temu. I kada se neko trudi da objasni da kosovski i kiparski problem nisu isti, ne može da nađe argumente kojima bi potkrepio tu tvrdnju, jer reč je o suštinski istim situacijama, a razlike su samo u detaljima - rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, u dokumentima koji definišu obaveze Srbije na putu ka EU ne pominje se "priznanje" takozvanog "Kosova" od strane Beograda.

- EU nije mogla da nam ispostavi takav zahtev upravo zato što pet država EU, a blizu 100 članica UN, među kojima je i Kipar, ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova - naveo je Selaković.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, šef srpske diplomatije je naglasio da cilj dijaloga nije “priznanje, već normalizacija odnosa i naveo da EU od Beograda i Prištine u krajnjoj instanci očekuje pravno obavezujući sporazum, ali da u ovom trenutku niko ne zna šta bi mogao biti njegov sadržaj.

- Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, mi smo dosledno spremni da pružimo svaku šansu inicijativama i rešenjima koje će ljudima u našoj južnoj pokrajini olakšati život. Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, jer je to jedini put rešavanja otvorenih pitanja i postizanja obostrano prihvatljivog dogovora. Mi, međutim, ne razgovaramo o 'priznanju', niti smo to ikad činili - kaže Selaković.

Kako je naveo, problem je što Priština blokira proces normalizacije time što već duže od devet godina ne primenjuje dogovor o Zajednici srpskih opština, konstantno stvara krize posežući za provokacijama i jednostranim potezima, a njihovi zapadni patroni im to tolerišu i umesto da ih sankcionišu, oni ih praktično ohrabruju da rade na destabilizaciji regiona.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#selaković