U Liku dolazi na poziv episkopa gornjokarlovačkog Gerasima

Patrijarh srpski Porfirije boraviće u ličkom selu Smiljanu, u utorak, 2. avgusta na praznik Svetog proroka Ilije, a na poziv episkopa gornjokarlovačkog Gerasima i srpskog pravoslavnog naroda Like i cele Episkopije gornjokarlovačke.

Patrijarh će u Smiljanu, rodnom mestu srpskog naučnika Nikole Tesle, služiti svetu Liturgiju i osveštati obnovljeni hram Svetih apostola Petra i Pavla.

Smiljan i hram Svetih apostola Petra i Pavla, podignut na kraju 17. stoleća, imaju izuzetan značaj za Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski pravoslavni narod.

Smiljan je širom sveta proslavio jedan od najznačajnijih i najuticajnijih naučnika i pronalazača Nikola Tesla, koji se rodio 10. jula 1856. godine, u parohijskom domu tik pored crkve Svetih apostola Petra i Pavla, u kojoj je služio njegov otac, veoma ugledni i obrazovani protojerej Milutin.

U ovom hramu, veliki srpski naučnik je i kršten, već dan po rođenju.

Istorijska poseta patrijarha Porfirija podudara se sa godišnjicom mučeničkog stradanja Srba u Smiljanu na Ilindan 1941. koje je nastavljeno tokom avgusta iste godine, tako da je tokom tih letnjih meseci pobijeno više šest stotina Srba svih uzrasta, od novorođenčadi i dece do staraca.

U masovnoj grobnici pored crkve sahranjeno je blizu 590 nevinih žrtava, među kojima i 11 bliskih Teslinih rođaka. Ustaše su, u nameri da zatru svaki trag naroda koji je iznedrio Nikolu Teslu, 1942. godine, crkvu sravnili sa zemljom.

Obnova crkve je počela 1986. godine, sredstvima Srba iz Čikaga, da bi tokom poslednjeg rata na ovom prostoru 1991-1995 godine obnovljeni hram ponovo bio porušen i opljačkan.

Danas je, trudom vladike Gerasima, sveštenstva, prilozima vernog naroda hram u potpunosti obnovljen i živopisan, i ponovo je mesto u kome se upućuju molitve za mir, ljubav i spasenje čitavog sveta, saopšteno je iz SPC.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Nikola Tesla

#Patrijarh Porfirije

#ilindan