Dodaju da su o tome obavestili javnost i to saopštenjem u kojem su 24. maja opisali razloge i količinu upumpavane vode

Kompanija Serbia ZiJin Copper, koja posluje u Srbiji od 2018. godine, saopštila je danas da su sve obaveze navedene u sporazumima prema državi Srbiji ispunili i da su pribavili sve dozvole koje su bile potrebne za delatnost kojom se bave.

Kompanija ZiJin Copper je na ovaj način reagovala na nedavne informacije koje je iznela Evropska zelena partija, ocenivši da je lažna tvrdnja te partije da ZiJin ispumpava vodu iz vodoizvorišta Lazareva pećina i prebacuje je u Borsko jezero za potrebe kompanije.

- Što se tiče nedavno plasiranih neistina, želimo da istaknemo da je kompanija upumpavala vodu u Borsko jezero od 6. maja do 12. jula ove godine, a razlozi za to su dijametralno suprotni od ovih navoda - navedeno je u saopštenju kompanije.

Dodaju da su o tome obavestili javnost i to saopštenjem u kojem su 24. maja opisali razloge i količinu upumpavane vode u Borsko jezero.

- Detaljnije informacije su, takođe, sadržane u demantiju, koje je kompanija poslala 27. jula ove godine, a kojem je pribegla prvi put za više od tri godine poslovanja, iako je tokom ovih godina doživela mnogobrojne maliciozne napade i tendenciozna izveštavanja pojedinih medija - dodaje se u saopštenju.

Što se tiče radnji preduzetih na planini Starica, kako navode, u junu ove godine, sve su uradili u saglasju sa Zakonom.

- Ovu planinu, simbol grada Majdanpeka, nije potrebno da brane samozvani ekolozi i razni malobrojni aktivisti, jer je miniranje koje smo izvršili rađeno uz saglasnost Ministarstva rudarstva i energetike, po savetu i uz nadzor eminentnih stručnjaka sa Tehničkog fakulteta u Boru, a u interesu građana Majdanpeka, zbog njihove bezbednosti - navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je razlog za to bila napukla stenska masa koja je, ističu, predstavljala opasnost za stanovništvo koje živi u naselju u podnožju ove planine.

Naglašavaju da su tom prilikom svi radovi uredno prijavljeni nadležnim institucijama i izvedeni u skladu sa nalogom rudarske i geološke inspekcije.

Navode da svakodnevno investiraju u rudarstvo u Boru i Majdanpeku i naglašavaju da se nikada ranije nije ovoliko ulagalo u očuvanje životne sredine, rekultivaciju zemljišta, ozelenjavanje, kao i u lokalnu zajednicu u celosti.

Autor: Tanjug

#Borsko jezero

#Nemačka zelena partija

#ZiJin

#Zidžin