Da je tržište Kine otvoreno, ovo bi bila najbolja godina u istoriji Beograda

Trenutno u Beogradu boravi veliki broj turista iz celog sveta, a prema podacima u prvih pet meseci ove godine zabeleženo je više od milion noćenja, što je približno broju iz istog perioda 2019. godine, kada je oboren rekord, kaže direktor Turističke organizacije Beograda (TOB) Miodrag Popović navodeći da se turisticka ponuda prestonice stalno unapređuje.

Popović kaže za Tanjug da su trenutno u poseti prestonici turisti iz celog sveta, ali da za razliku od prethodnih gosina ima najmanje ima Kineza, koji su, podseća, tokom 2019. godine ostvarili najveći broj noćenja.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Zbog politike države prema koroni, gostiju iz Kine nema u čitavom svetu, a kod nas ih ima u malom broju. Ako bi se to tržište otvorilo, ovo bi bila najbolja godina u istoriji Beograda - kazao je Popović.

Dodaje i da će turizam u narednom periodu dosta zavisiti od situacije sa koronom, kao i od sukoba na istoku Evrope.

Na pitanje kakva je turistička ponuda Beograda, Popović navodi da se stalno radi na tome da se gostima ponude novi sadržaji i turističke atrakcije i dodaje da ove godine najveći broj turista obilazi spomenik Stefanu Nemanji i mozaik u Hramu svetog Save.

Kako je rekao, ove godine u odnosu na prošlu ima mnogo više događaja u Beogradu, što je, kaže, važno, jer se na taj način povećava popularnost prestonice među strancima.

- Ima puno novih sadržaja na različitim mestima u gradu i to su događaji koji tokom letnjih meseci povećavaju potražnju i ponudu i samim tim i broj onih koji dolaze u Beograd - kazao je Popović.

Dodao je i da su beogradska izletišta, na čijem je razvoju radio TOB u saradnji sa prigradskim opštinama, ponovo postala popularna kod Beograđana i gostiju iz Srbije.

Popović ističe da se turisti u Beogradu uvek osećaju dobrodošlo, te da im se najviše dopada gostoljubivost i ljubaznost građana, kao i spremnost da pomognu.

- Ljudi nas vide kao nasmejane i srećne, tako da je to jedan od razloga zasto nam i dolaze. Pored toga naš grad ima najbolju atmosferu u Evropi - kazao je Popović.

Na pitanje koliko je razvijen nautički turizam u prestonici, s obzirom na to da imamo dve reke i veliki potencijal, Popović kaže da je taj vid turizma rastao iz godine u godinu kada je reč o kruzerima, ali da ima još prostora da se ta oblast unapredi.

- Ključno je da se pokažemo ove godine, jer se oni rezervišu za sledeću i mi smo se potrudili ove godine da ponudimo mnogo sadržaja i posebne uslove, kako bi nam sledeća godina u nautičkom turizmu bila najbolja u istoriji - naveo je Popović.

Kada je reč o brodovima na rekama, kojima turisti obilaze Beograd, Popović kaže da i tu ima dosta prostora za unapređenjem, te da je cilj da taj segment turističke ponude bude što bogatiji i veći.

Autor: Tanjug

#Miodrag Popović

#Turizam

#turistička organizacija beograda