Prošlonedeljnim ukidanjem zabrane izvoza pšenice i kukuraza zahtevi poljoprivrede ispunjeni samo delimično

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika spremna je da prihvati otkupnu cenu suncokreta između 50 i 60 dinara za kilogram, ali da ulje u maloprodaji ne bude skuplje od 125 dinara, izjavio je danas koordinator Inicijative Mileta Slankamenac.

Kaže da su u toj Inicijtivu nezadovoljni izostankom nastavka razgovora na tu temu sa resornim ministrom, kao i da njihovi zahtevi ostaju isti.

Slankamenac je rekao Tanjugu da su prošlonedeljnim ukidanjem zabrane izvoza pšenice i kukuraza zahtevi poljoprivrede ispunjeni samo delimično.

Insistira da treba ukinuti ograničeni izvoz preko kvota suncokretovog ulja, što bi doprinelo boljoj ceni suncokreta pred kosidbu.

- Mi pristajemo na cenu 50-60 dinara za kilogram suncokreta, ali da cena ulje u marketima ne bude preko 125 dinara - rekao je on.

U Inicijativi su, takođe, nezadovoljni izostankom razgovora sa ministrom poljoprivrede gde su, navodi Slankamenac, teme trebalo da budu i dizel za poljoprivredu i veštačko đubrivo.

Navodi da im je juče iz kabineta ministra javljeno da do sastanka neće doći jer je Branislav Nedimović u Tirani.

Kaže da je trebalo da se razgovara o mogućnosti da se toči više od 60 litara dizela na benzinskim stanicama, količinama dizela koje bi mogli da kupe bez akciza za predstojeće žetve, te subvencioncijama na cene veštačkog đubriva.

Inicijativa je objavila i da će u nedelju zbog stanja u poljoprivredi, ako ne dođe do nastavka razgovora, organizovati protestne vožnje traktorima širom Srbije.

Posle prošlonedeljnih razgovora Vlada Srbije ukinula je zabranu izvoza pšenice i kukuruza.

Izvoz suncokreta i soje nisu ni bili zabranjeni, a ministarstvo je u ponedeljak pozvalo uljare da do 28. jula prijave količine ulja za kvote za izvoz kako bi dobili izvozne dozvole.

Autor: Tanjug

#Mileta Slankamenac

#izvoz

#suncokret

#suncokretovo ulje