Poznato i kada će se stopa inflacije vratiti u normalne okvire

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izjavio je danas da bi smirivanje inflacije u Srbiji moglo da bude zabeleženo već u podacima za jul.

Kovačević je, na pitanje koliku inflaciju očekuje do kraja godine s obzirom na to da je međugodišnja inflacija u junu dostigla 11,9 odsto, rekao da bi inflacija u julu mogla da bude nešto niža u odnosu na jun.

Takođe, izrazio je očekivanje da će inflacija nastaviti da pada tokom narednih meseci.

- To ne može niko da kaže tačno i precizno, ali očekujemo da će se smiriti inflacija već u julu, da će biti nešto niža nego što je bila u junu i da će nastaviti da pada, pa da se krajem sledeće godine, kako očekuje Narodna banka da padne ispod 3, 4 odsto - kazao je Kovačević.

Narodna banka Srbije ove godine je 4 puta povećavala referentnu kamatnu stopu, ukupno za 1,75 odsto, sa 1,0 na 2,75 odsto.

Izvršni odbor NBS je 7. jula doneo odluku da je potrebno dodatno pooštriti monetarne uslove na domaćem tržištu povećanjem referentne kamatne stope kako bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja i obezbedilo da se inflacija u Srbiji od avgusta nađe na opadajućoj putanji, saopštila je centralna banka posle sednice IO NBS.

Prema oceni Izvršnog odbora NBS, inflacija bi u drugoj polovini naredne godine trebalo da se vrati u granice cilja Narodne banke Srbije (na 1,5 odsto), čemu će doprineti efekti dosadašnjeg zaoštravanja monetarnih uslova.

Inflacija u Srbiji, merena rastom potrošačkih cena, porasla je u junu ove godine za 1,6 odsto u odnosu na maj, a u odnosu na jun prethodne godine za 11,9 procenata.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#inflacija