Shvatili smo da je Jasenovac za nas zabranjeno mesto, rekao je šredsednik Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se informacija o tome da mu je zabranjen odlazak u Jasenovac prvo pojavila u hrvatskim medijima juče ujutru, dok iz Srbije nije bilo reakcije jer je naša zemlja želela da protestnu notu hrvatskom ambasadoru uputi u tišini.

To se dogodilo, kaže, zato što su oni mislili da ćemo mi izaći u javnost, iako smo mi želeli da notu predamo u tišini, već je bio zakazan sastanak za 10.00 na kojem će nota biti predata i zato su krenuli u napad sa sumanutim argumentima.

Navodi i da se u srpskim medijima, koji su prethodnih dana govorili da pravi cirkus i predstavu i to ponekad zbog Kosova, nekada Ukrajine, pada ukrajinskog aviona, nije pojavila informacija o zabrani Hrvatske da ode u Jasenovac.

- Ali, podrazumeva se da sam ja kriv - primetio je ironično predsednik i pokazo naslove u hrvatskim medijima koji su o tom događaju izveštavali na način da je time hteo da izazove haos.

- Zamislite taj haos, možda zato što bi moja traka bila u bojama zastave Srbije u skladu sa stradalnim narodom u Jasenovcu, ali da to nazivate haosom i provokacijom bilo je preterano i iznenadio sam se - kaže predsednik.

Navodi da je isti naslov u vezi haosa bio u svim medijima, kao i da u Hrvatskoj i BiH pričaju o izveštavanju medija u Srbiji koji im se sviđaju, i u najgorem svetlu govore o njemu, Srbiji i neistinama koje se nisu dešavale.

Dodaje i da to u Srbiji nije slučaj, odnosno da ima medija koji su izveštavali na drugačiji način.

- Rekli su da sam želeo da banem i da dođem u tajnu posetu, pretio doći i izazvati kaos, zatim da je propao tajni plan posjeta, Radman mi objašnjava da nije isto odlazak u Jasenovac i na more a ja nikada nisam želeo da idem na more - kazao je predsednik.

Ističe i da su pisali o ukrajinskom avionu koji je prevozio oružje u Bangladeš, o tome kako se "bliži Oluja, a Aco počinje provocirati", kao i o novom Vučićevom lažnom prepadu na Jasenovac.

- Mislio sam da mogu da promene dve reči u tekstu koji im pošlaju, ali sve je isto, a prepisuju i mediji u Srbiji, nema razlike - kaže Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras velike sistemske i sistematske promene u našem obrazovanju, kako bi sačuvali sećanje na srpske žrtve.

- Sada smo shvatili da je za nas Jasenovac zabranjeno mesto i zato ćemo raditi da u glavama srpske dece to ne bude zabranjeno mesto. Da bi išli u budućnost morate da znate šta se dogodilo u prošlosti - rekao je Vučić na konferenciji za štampu.

Kazao je da će biti sprovedene velike sistematske i sistemske promene u obrazovnom sistemu Srbije, da će se uložiti novac u virtuelne projekcije, predstave, filmove, knjige i obnovu važnih knjiga, koje će biti prevođene na druge jezike sveta da bi ljudi mogli da znaju šta se dogodilo.

- Kao što nemamo pravo da nipodaštavamo i ne govorimo sa najvišim pijetetom o žrtvama drugih naroda, poput Bošnjaka, ne smemo da dozvolimo da naše žrtve bacaju pod noge - poručio je on.

Rekao je da, kada god planira negde da ide, i privatno, iako nema obavezu, na primer kada god je išao na teritoriju BiH, gde je u 65 odsto slučajeva bio u RS, uvek je obavestio sve o njegovom dolasku.

- Okrenuo bih uvek Bakira i Komšića. Nemam obavezu da to radim, ali to sam uvek radio - podvukao je on.

Vučić je objasnio da je pokušaj posete Jasenovcu u nedelju bio 3. njegov pokušaj u poslednjih nekoliko meseci, počevši od 3. septembra 2021. godine. Pretodna 2 puta predsednik Srbije je dobio pismenu molbu od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da odustane od posete zbog "osetljivogp političkog trenutka", o čemu javnost nije obaveštena.

- Tako je, dodaje, bilo i sada - pokušali smo sve dogovorom, ali nikada nije bilo vreme za odlazak u Jasenovac. I nikada neće doći vreme - konstatovao je on.

Vučić je preneo da kada ga pitaju hrvatski novinari kada će se završiti posao o nestalim osobama, i kada on njima kaže da će srpske vlasti dati sve od sebe jer to porodice zaslužuju da znaju, oni su šokirani, jer nemaju saznanja da je više nestalih Srba nego Hrvata.

- Tada shvatim da oni ne znaju da ima više nestalih Srba. Njima nikada nije niko rekao i da Mile Budak zločinac. I zato u današnjoj Hrvatskoj imaju desetine ulica Mile Budaka, ministra prosvete nekadašnje NDH - ukazao je Vučić.

On je rekao da je njemu savest potpuno čista, te da zna zašto je kriv mnogima u Srbiji - zato što je, kaže, Beograd i dalje kosmopolitski grad, ali i što više nije antisrpski grad, i što se ne stidi činjenice da je srpski grad.

- Zato vam je smetao spomenik Stefanu Nemanji, Obala jasenovačkih žrtava" 77 godina se nismo setili Jasenovca, sve naše beogradske vlasti, jer su uvek njima upravljali iz Zagreba, upravljala je ta ideologija - da se nekome ne zamerimo - primetio je Vučić.

Dodao je da je bila sramota da nemamo Obalu jasenovačkih žrtava.

- Izvinjavam se što sam to promenio i nastaviću u ovih 5 godina da i dalje budete ljuti na mene, a da Beorgad ostane kosmopolitski i srpski grad - rekao je Vučić.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#jasenovac