Nova solarna elektrana će godišnje proizvoditi oko 1,13 miliona kWh zelene električne energije

Kompanija Beogradski aerodrom, deo koncesionara Vansi i operater aerodroma Nikola Tesla, pustila je u rad solarno postrojenje koje aerodromu obezbeđuje električnu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora.

Nova solarna elektrana će godišnje proizvoditi oko 1,13 miliona kWh zelene električne energije, što je uporedivo sa godišnjom potrošnjom od okvirno 430 domaćinstava.

Na ovaj način, aerodrom će smanjiti emisiju ugljendioksida CO2 (opseg 1 & 2) za 900 tona godišnje, saopšteno je sa aerodroma.

Solarno postrojenje nalazi se u blizini aerodromskog kompleksa, na putu prema Surčinu, pored novog Tesla parkinga, i sastoji se od blizu 3.000 fotonaponskih panela koji pretvaraju sunčanu u električnu energiju raspoređenih na platou površine 15.900 metara kvadratnih.

Kako je navedeno, ova inicijativa je deo globalnih napora kompanije VINCI Airports u pravcu ekološke i energetske tranzicije i prvi je aerodromski operater koji se, 2016. godine, obavezao na međunarodnu strategiju zaštite životne sredine.

Kompanija je od 2018. godine na ovamo već smanjila emisiju ugljen dioksida za 28 odsto, naročito instaliranjem solarnih elektrana u svojoj mreži aerodroma koje već dostižu 30 MWpv fotonaponske snage u radu.

- Održivim poslovanjem Belgrade airport teži da dostigne cilj od nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine. Od 2018. godine implementiramo niz ekoloških projekata na aerodromu, poput toplane na prirodan gas, postrojenja za preradu čvrstog otpada i za preradu otpadnih voda. Nastavićemo da poslujemo na održiv način i doprinosimo zdravijem okruženju - kaže generalni direktor kompanije Belgrade airport Fransoa Berizo.

U novembru 2020. godine kompanija Belgrade airports pridružila se Programu akreditacije za upravljanje emisijom ugljen-dioksida na aerodromima (Airport Carbon Accreditation program - ACA), a aerodrom Nikola Tesla Beograd dobio je sertifikat nivoa 1, dok je sertifikacija za nivo 2 u toku.

Takođe, pokrenuta je inicijativa za implementaciju standarda 50001 o energetskoj efikasnosti čime će se beogradski aerodrom svrstati među malobrojne kompanije u zemlji koje su svoje procese uskladile sa zahtevima ovog standarda.

Autor: Tanjug

#Nikola Tesla

#Solarna elektrana

#aerodrom