U toku su konsultacije za Vladu Srbije

Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara, koalicije Patriotski blok okupljene oko Dveri i Zavetnici juče su obavili razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru drugog dana konsultacija za sastav nove Vlade Srbije.

Na sastanku je SVM postigao dogovor da će nastaviti da bude deo parlamentarne većine, dok ne očekuju ministarska mesta, već kabinete državnih sekretara. Dveri i Zavetnici neće sedeti u Nemanjinoj 11.

Ištvan i Balint Pastor, kao i Elvira Kovač prvi su pristigli na Andrićev venac, kao delegacija liste SVM, koja će u parlamentu imati pet poslanika. Oni su ispred Predsedništva poručili da je njihovo učešće u parlamentarnoj većini sigurno, ali da su konsultacije u toku i da će se njihova uloga znati tek kada one budu okončane.

- Očekujem da definišemo koalicioni sporazum koji ćemo potpisati, a koji je i do sada bio vrsta putokaza o političkom delovanju. Površno i kratko smo razgovarali o budućoj vladi, u kojoj želimo da preuzmemo deo odgovornosti kao što smo činili i ranije, sa učešćem u radu ministarstava sa državnim sekretarima. Bilo bi neodgovorno da se nudimo da vodimo ministarstvo, ali ne zato što nemamo ljude koji bi bili spremni, obrazovani ili odani, već zato što nemamo tu vrstu društvene i socijalne prisutnosti u ambijentu u kojem se posao mora raditi - rekao je Ištvan Pastor.

Predsednica Srpske stranke Zavetnici, koja će činiti parlament sa 10 mandata, Milica Đurđević Stamenkovski, potvrdila je da njihova stranka neće biti deo buduće vlade i da će ostati opozicija u odbrani nacionalnih interesa. Jedina okolnost u kojoj bi pristali da participiraju u parlamentarnoj većini, bila bi, istakla je, ukoliko ih okolnosti u budućnosti budu primorale na formiranje vlade nacionalnog jedinstva:

- Predsedniku smo ponovili naše principe i opredeljenja, da smo državotvorna stranka spremna da pruži podršku za odbranu nacionalnih interesa, pre svega da očuvamo vojnu neutralnost, KiM u sastavu naše zemlje, ali i da se odupremo spoljnim pritiscima. Nećemo učestvovati u Vladi jer dosadašnja praksa, politička ali i kadrovska selekcija, kao i programski postulati koje je vladajuća stranka dosad zastupala, nisu kompatibilni sa našim stavovima. Smatramo da kao opoziciona stranka argumentovanim kritikama i rešenjima možemo da utičemo na rad buduće vlade.

Predsednik Dveri Boško Obradović, posle sastanka istakao je da je Vučić pokazao interesovanje za nekoliko predloga koje će taj pokret izneti u Skupštini Srbiji, ali da njegova stranka nije zainteresovana da bude deo nove vlade:

- Dosadašnje vlade su upropastile Srbiju. Ako se Vučić odluči na vladu kontinuiteta, imaćemo kolaps države već u toku sledeće zime, Srbija će izgledati kao EPS danas. Konsultacije će se nastaviti u ponedeljak kada na Andrićev venac dolaze lideri koalicije NADA i SPS-JS. Razgovore će finalizirati "Ujedinjeni za pobedu Srbije" i naprednjaci, čiji je termin za razgovor sa predsednikom poslednjeg dana - u utorak.

Autor: Novosti.rs

#Mandatar

#konsultacije

#vlada srbije