Stamatović uručio arhimandritu metodiju odluku o poklonu

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović uručio je danas na Zlatiboru igumanu manastira Hilandar arhimandritu Metodiju odluku o dodeli 70 hektara opštinskog zemljišta.

Zemljište je dodeljeno manastiru Hilandar u cilju realizacije naučno - obrazovnih kampova koji bi prerasli u obrazovnu ustanovu u okviru sistema srednjoškolskog obrazovanja Republike Srbije.

- Velika nam je radost što smo danas ovde sa vama, jer se dosta godina na Zlatiboru osećamo kao kod kuće, a od ovog dana ćemo to moći i praktično da doživimo - rekao je arhimandrit Metodije.

Ovo je prvi put u istoriji da manastir Hilandar dobije svoj metoh (imanje) na teritoriji Zlatiborskog okruga, a ujedno i najveće imanje u celini koje poseduje crkvena institucija u ovom delu Srbije.

- Zemljiste nikada neće biti otuđeno od srpskog naroda već cemo se potruditi da mu damo najveći smisao i duhovni i nacionalni - kazao je arhimandrit.

Ova odluka je rezultat aktivnosti koje su počele pre tri godine, sa idejom da manastir Hilandar formira Obrazovni kamp koji će vremenom prerasti u obrazovnu instituciju u okviru školskog sistema Republike Srbije.

Vlada Srbije dala je saglasnost na prenos državnog zemljišta u svojinu opštine Čajetina, kao i na projekat u celini.

Rešenjem Vlade Srbije od 10. jula 2020. godine Opština Čajetina je određena za korisnika eksproprijacije 70 hektara zemljišta u državnoj svojini, kojim je gazdovao Poljoprivredni kombinat Zlatibor, a rešenjem Ministarstva finansija od 27. septembra 2021. godine ta nepokretnost je i administrativno preneta Opštini Čajetina.

Zakonom o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Svetog manastira Hilandar predviđeno je da Republika Srbija pruža podršku i pomoć očuvanju nasleđa manastira Hilandar, dok je Zakonom o crkvama i verskim zajednicama predviđeno je da Republika Srbija i jedinice lokalne samouprave mogu da obezbede dotacije crkvama i verskim zajednicama za finansiranje njihovih kulturnih i naučnih ustanova i programa.

U konkretnom slučaju, utvrđeno je da se otuđenjem nepokretnosti-katastarske parcele iz javne svojine Opštine Čajetina, bez naknade, ostvaruje javni interes, jer će Opština Čajetina zadovoljiti potrebe građana u oblasti prosvete, sporta, naučnoistražvačke i inovacione delatnosti i sprovešće aktivnosti koje se odnose na očuvanje kulturnih i istorijskih, verskih vrednosti i tradicije Svetog manastira Hilandara.

- Mi kao mala sredina smo pokušali da učinimo koliko možemo i koliko od nas traže i Bog i našaa država. Put Srbije u budućnosti će se određivati na tri teme: kosovskom zavetu, stavu prema Rusiji i srpskoj sabornosti. Mi smo na sva tri polja učinili koliko možemo - naveo je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.

On je dodao da je ovo jedna od najvažnijih odluka koju je Opština Čajeitna donela.

- Možemo na ovaj način da saberemo srpski narod i uspostavimo drugi odnos prema pravoslavlju i budućim generacijama, jer ovo je projekat koji neće imati vek trajanja pod rukovodstvom naše braće sa Hilandara - dodao je Stamatović.

Za učinjeno dobrotvorstvo manastir Hilandar je Opštini Čajetina dodelio jedan od deset zlatnika koji su izrađeni povodom 700-godišnjice upokojenja ktitora manastira kralja Milutina.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Hilandar