Portparol EU Peter Stano je u ime EU ponovio poziv "obema stranama" da koriste dijalog koji vodi EU kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja

Portparol EU Peter Stano kaže da je Brisel ranije ove nedelje "bio obavešten, ali ne i konsultovan" o planovima vlasti u Prištini koje se odnose na registarske tablice i slobodu kretanja na teritoriji KiM, a o čemu je sinoć specijaln predstavnik Miroslav Lajčak razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Prema sporazumima iz dijaloga o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine, Kosovo ima pravo da postepeno ukine KM tablice (koje izdaje Srbija). Sporazumi su jasni da se na Kosovu koriste samo tablice koje izdaje Kosovo - navodi Stano u pisanoj izjavi.

On dodaje da je "važno da se za implementaciju ovog plana da dovoljno vremena", te da se on "priprema i sprovodi uz bliske konsultacije sa građanima i u skladu sa dobrom evropskom praksom".

- Sloboda kretanja je kamen temeljac Evropske unije. Očekujemo da i Kosovo i Srbija promovišu slobodu kretanja u regionu i da deluju konstruktivno u tom pogledu i da ne postavljaju bilo kakve nerazumne prepreke koje bi ograničavale slobodu kretanja - poručio je Stano.

On je u ime EU ponovio poziv "obema stranama" da koriste dijalog koji vodi EU kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja, uključujući i ona u vezi sa slobodom kretanja i registarskim tablicama.

- EU očekuje da i Kosovo i Srbija neguju okruženje pogodno za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju u korist svojih građana. Ovo je ključno za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji njihovih odnosa, na šta bi strane sada trebalo da se u potpunosti fokusiraju - zaključuje Stano.

Autor: redportal.rs

#Priština

#brisel

#srpske tablice