Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini

Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za pet meseci ove godine iznosila je 26,45 milijardi evra, što je porast od 40,1% u odnosu na isti period prethodne godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku.Izvezeno je robe u vrednosti 10,76 milijardi evra, što je rast od 30,3% dok je uvoz povećan za 47,8%, na 15,68 milijardi evra.

Deficit je iznosio oko 4,92 milijarde evra i za 109,1% je veći nego u istom periodu prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je 68,7% i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 77,8%.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 59% ukupne razmene. Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije u izvozu su bili Nemačka, Italija, BiH, Mađarska i Kina, a u uvozu Kina, Nemačka, Mađarska, Rusija i Italija.

Srbiji su drugi po važnosti spoljnotrgovinski partner zemlje CEFTA, sa kojima ima suficit u razmeni od oko jedne milijarde evra koji je rezultat uglavnom izvoza nafte i naftnih derivata, gvožđa i čelika, poljoprivrednih proizvoda (žitarice i proizvodi od njih), električnih mašina i aparata i električne energije.

Autor: redportal.rs

#Spoljnotrgovinska razmena

#Srbija